Vatrogasci od sad spremni za intervencije prilikom onečišćenja mora

SLANO – Na rivi u Slanome svečano je uručena oprema za intervencije prilikom onečišćenja mora vatrogasnim postrojbama Dubrovnik, Dubrovačko primorje i Mljet, te DVD-u Smokvica. Oprema je nabavljena realizacijom EU projekta STREAM a vrijedna je milijun i 31 tisuću kuna. Ovom prigodom je prikazana i njezina uloga.

Vatrogasci diljem naše najjužnije županije od sad će biti spremni za intervencije prilikom onečišćenja mora. Najčešći uzroci onečišćenja su nažalost nesreće.

– Dogodila nam se u Stonu, dogodila nam se na Korčuli, dogodila nam se u Gradu Dubrovniku, dogodila se Kanga velika tu na Lastovu i nikad nije bilo velikog onečišćenja. Zasad smo sve uspješno odradili, ali moramo biti jako na oprezu pogotovo što turizam ponovo raste, a pogotovo prijevoz jahtama – rekao je Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik DNŽ, za HRT.

Opremom vrijednom više od milijun kuna nadograđeni su vatrogasni brodovi u Dubrovniku, Slanome, Smokvici na Korčuli i na Mljetu. To je samo jedan mali dio od 6 projekata prekogranične suradnje s Italijom za sprječavanje posljedica klimatskih promjena.

– Projekti su financirani iz prekograničnih programa. Ukupna vrijednost tih projekata je oko 36 milijuna kuna i uglavnom su to strateški projekti – objašnjava Melanija Milić, ravnateljica DUNEA-e.

– Najveći dio njih je usmjeren ka vatrogasnoj zaštiti, zaštiti od onečišćenja na moru, protupotresnoj zaštiti i zaštiti od poplava – objašnjava Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

Dolaskom sezone veći je rizik i od požara i od onečišćenja mora.

– Imamo i Nacionalni park u kojem raste nautički turizam, gdje su i mega jahte, tako da smo se sad popunili s ovom opremom i zaštita je na visokom nivou – rekao je Mario Dabelić, zapovjednik JVP Mljet.

A tri hitna prijevoza samo s Mljeta u posljednje tri godine, otkad imaju vatrogasni brod, potvrđuju njihov glavni cilj – spašavanje života.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Osiguran novac za financiranje liječnika i sanitetskog prijevoza na Koločepu i Mljetu