1 min. čitanja

Vatra na 81-godišnjem kanadskom brodu za prijevoz rasutog tereta!

Vatra na 81-godišnjem kanadskom brodu za prijevoz rasutog tereta!
Foto: Screenshot/YouTube

Brod Cuyahoga najstariji je kanadski brod koji je karijeru velikim dijelom proveo na Velikim jezerima. Požar je izbio dok je bio privezan na doku u Ohiou.

Obalna straža SAD-a potvrdila je kako su kapetan i posada sigurni te u požaru nema ozlijeđenih. Na mjesto izbijanja požara hitnu su raspoređene sve raspoložive vatrogasne jedinice, a oformljen je i tim koji će rasvijetliti kako je do požara na ovom veteranu među brodovima, uopće i došlo.

Ovom starom brodu izgleda baš i ne ide od ruke u posljednjih godinu dana, jer ovo je već drugi ozbiljan incident nakon što je požar izbio i prošle godine tijekom plovidbe, javlja The Maritime Executive.

Cuyahoga se ipak ne da umiroviti, ili ju ne žele umiroviti, a izvori tvrde kako je želja njezin radni i životni vijek produljiti barem do 2030. godine.

Iako za razliku od plovidbe morima, plovidba jezerima nešto manje "šteti" brodovima, Cuyahoga se smatra živim artefaktom, djelićem povijesti i generalno je vrlo cijenjen brod. Izgrađena je davne 1943. godine kao dio flote brodova za prijevoz rasutog tereta.

I sad jedan zanimljiv podatak - Cuyahoga je 52 godine nosila i sasvim drugo ime. Brod se naime zvao "J.Burton Ayers", a tijekom 2. svjetskog rata obavljao je iznimno bitne zadaće prijevoza materijala vitalnih za proizvodnju tenkova i ostale ratne "opreme".

Cuyahoga, tj. "J.Burton Ayers" dugačak je 202 metra i ima nosivost od 18 tisuća tona.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.