2 min. čitanja

Vani se alge koriste i u industriji - Kako stoji Hrvatska?

Vani se alge koriste i u industriji - Kako stoji Hrvatska?
Foto: More HRT

SPLIT - U Splitu je nedavno održan hrvatsko-francuski dan plave tehnologije. Glavna tema bila je obrada algi i njezina primjena u industriji. Tema je bila i neiskorišteni potencijal mikro algi.

Alge i njihova primjena u industriji bila je tema znanstvenog skupa na kojemu su sudjelovali i predstavnici francuske industrije. Marin Roje iz Instituta Ruđer Bošković kazao je da je Francuska primjer kako bi trebalo iskoristiti more i njegovo bogatstvo u smislu novih proizvoda.

- Francuska je jedan od svjetskih vođa u biotehnologiji u Hrvatskoj, posebice u Splitu. Puno je istraživanja i potencijala za suradnju instituta i tvrtki - rekao je Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj.

Na skupu koji su organizirali francuska ambasada u Hrvatskoj, Institut Ruđer Bošković, Centar izvrsnosti BioProCro, Kemijsko-tehnološki fakultet i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu, gosti iz Francuske istaknuli su kako se prozivodi s algma izvoze u cijeli svijet.

- Upotreba sastojaka iz algi u smjese za stočnu hranu poboljšava i stimulira imunitet, smanjuje uporabu antibiotika, poboljšava probavu i zdravlje, a biljkama je biološki stimulans jer omogućuje bolji rast bez upotrebe pesticida - istaknula je Pi Nyvall Collen iz Omix Group u Francuskoj.

- Mi koristimo alge u prehrani. Želimo iskoristiti njihovu funkcionalnost u bilo kojoj vrsti hrane. Ja kao istraživač smatram kako bismo u Hrvatskoj mogli ostvariti suradnju sa stručnjacima u morskoj biotehnologiji. To je važno. Hrvatska je jako usmjerena na more. Govorim o razmjeni na znanstvenoj i proizvođačkoj razini - rekao je Jean Paul Cadoret iz Francuske.

Za razliku od Francuske, u primjeni aktivnih komponenti iz morskih organizama za potrebe farmaceutske, prehrambene i kozmetičke industrije Hrvatska je tek na početku.

- Surađujemo s četiri velike industrije - dvije su Hrvatske, dvije su strane - jedna je iz Italije, a druga iz Španjolske. To su tvrtke koje traže timove znanstvenika po svijetu i upravo to traže - komponente, neke nove stvari, nove momente koje bi oni onda iskoristili u proizvodnji tih biološki aktivnih stvari - izjavila je za emisiju More Vida Šimat sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

- Kemijsko tehnološki fakultet je već uključen kroz centar izvrsnosti za bio prospekte Jadranskog mora i intenzivno istražuje morske organizme posebno morske alge, zelene smeđe i crvene. Uloga PMF-a je isto tako kao dio sveučilišta da pomogne u ovom istraživanju. Nadamo se da će naši gosti predavači iz Francuske prenijeti nova znanja i iskustva jer je to jedno područje koje još uvijek nije dovoljno razvijeno u Republici Hrvatskoj - kazao je Igor Jerković, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Razvitak plave tehnologije važan je i za industriju, čulo se u Splitu, ali bi se njime u Hrvatskoj mogli zadržati i mladi znanstvenici.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.