1 min. čitanja

Vandali zapalili stoljetnu murvu u središtu Crikvenice – Šumari je pokušavaju spasiti

Vandali zapalili stoljetnu murvu u središtu Crikvenice – Šumari je pokušavaju spasiti
Foto: Screenshot/Grad Crikvenica

CRIKVENICA – Što to natjera ljudsko biće da svoju frustraciju iskaljuje na drvetu, pitanje je kojim bi se podrobnije trebali pozabaviti psihijatri. Jer ako su takve osobe nasilne prema biću koje im osigurava kisik, pitanje je što su sve kadre učiniti drugom ljudskom biću. Jedan takav sramotan slučaj divljaštva prema prirodi dolazi nam iz Crikvenice.

Već drugi put u godinu dana stoljetna murva koja središte Crikvenice čini ljepšim i ljeti ugodnijim, našla se na udaru vandala koji su zapalili njenu unutrašnjost. Zašto? To se još ne zna.

Iz Grada Crikvenice javljaju kako su kod posljednjeg zapaljenja, koje se dogodilo oko nove godine, morali intervenirati i vatrogasci. Nažalost, unutrašnjost debla toliko je stradala da bi težina krošnje s lišćem mogla postati opasnost za prolaznike.

Stabla su pregledali stručnjaci Eko-Murvice i Urbanih šumara te je donesena odluka o jačem orezivanju starijih grana, kako bi se što više umanjila opasnost od loma, a rezovi su premazani specijalnim sredstvom koje potiče zarastanje drva.

Iz grada poručuju kako će slijedom nalaza koje im dostave doktori za drveće, kontinuirano provoditi sve ostale potrebne mjere kako bi očuvali staru murvu na Trgu Stjepana Radića, važan simbol u Crikveničkoj tradiciji.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.