2 min. čitanja

Uzbuna u Japanu zbog Kine: “U Indo-Pacifiku je zavladala logika grube sile”

Uzbuna u Japanu zbog Kine: “U Indo-Pacifiku je zavladala logika grube sile”
Foto: Pixabay/Ilustracija

Japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi tijekom svojega posjeta Washingtonu objavio je uzbunu zbog ponašanja Kine u Indo-Pacifiku napomenuvši kako "logika grube sile" počinje nadjačavati vladavinu prava u tom dijelu svijeta.

Govoreći o zajedničkim letovima kineskih i ruskih bombardera koji su u svibnju detektirani u neposrednoj blizini Japana, Hayashi je upozorio kako sve jača vojna koordinacija između Kine i Rusije postaje veliki sigurnosni problem.

Govoreći o zajedničkim letovima kineskih i ruskih bombardera u blizini Japana u svibnju, Hayashi je rekao da vojna koordinacija između Kine i Rusije postaje sve veći sigurnosni problem. -Trenutno stojimo na povijesnom raskrižju, koje je obilježeno osjećajem krize. Suočavamo se s prijelomnim trenutkom - izjavio je, prenosi The Guardian.

- Čak i u ovoj regiji, 'logika grube sile' dobiva sve više na snazi ​​u odnosu na 'vladavinu prava', a strateška ravnoteža u regiji sve je veći izazov za Japan i SAD - rekao je, misleći na Indo -Pacifik.

Hayashi je rekao da "tekući jednostrani pokušaji da se promijeni status quo silom ili prisilom u Istočnom i Južnom kineskom moru" izazivaju rastuću zabrinutost i osvrnuo se na rastuću napetost između Kine i Tajvana rekavši da je stabilnost diljem Tajvanskog tjesnaca od "iznimne važnosti".

Dok je opetovano naglašavao prijetnje koje predstavlja Kina, Hayashi je uglavnom izbjegavao spomenuti je po imenu, ali je rekao da je ključno održavati "iskreni dijalog na visokoj razini" s Pekingom te da je suradnja s njim također važna kada je to potrebno, kao što je po pitanju klimatskih promjena i Sjeverne Koreje.

Hayashi se također osvrnuo na rusku invaziju na Ukrajinu i rekao da takvi potezi nikada ne bi trebali biti dopušteni drugdje. Rekao je da je bitno da se to upiše kao "jasan neuspjeh" ili će druge zemlje pokušati silom promijeniti status quo.

Hayashi je rekao da postoji hitna potreba za jačanjem regionalnih sposobnosti odvraćanja i odgovora japansko-američkog saveza i da vlada u Tokiju planira značajno povećati obrambene proračune i iz temelja ojačati obrambene sposobnosti u roku od pet godina.

Hayashi, koji je bio u Washingtonu kako bi pokrenuo novi ekonomski dijalog "dva-plus-dva" sa SAD-om, rekao je da je neophodno zadržati sve opcije - uključujući "sposobnosti protuudara" - na stolu i ojačati visokotehnološke obrambene sposobnosti.

Također je istaknuo da je ključno ojačati vjerodostojnost proširenog odvraćanja SAD-a – pozivajući se na 'kišobran' američkog nuklearnog oružja koji štiti saveznike uključujući Japan – dok je pozvao Kinu, za koju je rekao da “brzo gradi svoje nuklearne snage ali na mutan način”, te je rekao kako je bitno sudjelovati u naporima za smanjenje nuklearnog rizika.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.