1 min. čitanja

Uzapćena albanska ribarica kod Molunta – Ukupna kazna zapovjedniku 80 tisuća kuna!

Uzapćena albanska ribarica kod Molunta – Ukupna kazna zapovjedniku 80 tisuća kuna!
Foto: MUP / Ilustracija

MOLUNAT – Općinski sud u Dubrovniku je kaznio zapovjednika albanske ribarice novčanom kaznom u iznosu od ukupno 6.000,00 kuna ali je isti morao platiti i naknadu zbog štete počinjene ribama i drugim morskim organizmima u iznosu od 72.258,00 kn.

U ponedjeljak, 12. srpnja 2021. godine, u 09,42 sati, praćenjem tehničkih sustava za nadzor morskog prostora odnosno državne granice na moru, policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka uočili su, na poziciji 42°08’51”N i 18°22’42”E, južno od mjesta Molunat, ulazak u isključivi gospodarski pojas Republike Hrvatske ribarskog plovila imena AUCLA, zastave Republike Albanije pri čemu se plovilo kretalo brzinom od 2,5 čvora što je ukazivalo na mogućnost obavljanja gospodarskog ribolova, a što je, za plovila trećih zemalja, zabranjeno.

Na mjesto događaja odmah je upućeno policijsko plovilo na koje se ukrcao ribarski inspektor Ministarstva poljoprivrede i s kojim je obavljena izvanredna zajednička aktivnost kroz rad Područne jedinice koordinacije Dubrovnik.

U 12,25 sati, dok se albanska ribarica nalazila 3,13 NM unutar isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske, izvršen je prekrcaj dva policijska službenika i ribarskog inspektora u cilju sprovođenja ribarice u Dubrovnik i daljnje postupanje u smislu pokretanja prekršajnog postupka radi povrede Zakona o morskom ribarstvu.

Općinski sud je kaznio zapovjednika albanske ribarice novčanom kaznom u iznosu od ukupno 6.000,00 kuna ali je isti morao platiti i naknadu zbog štete počinjene ribama i drugim morskim organizmima u iznosu od 72.258,00 kn.

Nakon uplate navedene kazne albanska ribarica je tijekom popodnevnih sati, 13. srpnja 2021. godine napustila hrvatski morski prostor.

Ovaj događaj primjer je zajedničkog rada, u ovom slučaju policije i ribarskih inspektora, usmjerenog na zaštitu ne samo morskog prostora pod punom suverenošću Republike Hrvatske već i prostora isključivog gospodarskog pojasa u kojem Republika Hrvatska štiti sva svoja prava propisana Pomorskim zakonikom i Zakonom o morskom ribarstvu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.