2 min. čitanja

Uz galebove i ribare umjetnica uzima ono što joj more daje i stvara prava mala umjetnička djela

Uz galebove i ribare umjetnica uzima ono što joj more daje i stvara prava mala umjetnička djela
Foto: HTV/screenshot

NOVI VINODOLSKI - Posjetite li Novi Vinodolski, nećete moći ne zamijetiti jednu zbilja neobičnu kućicu, sa stablom uraslim u zidove i svjetionikom na pročelju. Još su tu i ribarske mreže i plava vrata koja su simbol mora i zamjene zagrebačke adrese za novljansku.

U toj kući nastaju pak male kućice. Šarene i vesele poput gospođe Željke koja ih izrađuje.

- Našu ulicu je podigla, oživjela - kaže Ivanka Barčić.

Ovaj atelje je, u svega nekoliko godina, od kad je ova kreativka zagrebačku adresu zamijenila novljanskom, postao nezaobilaznim mjestom u šetnji uz more ili do mora. More je ujedno i Željkina inspiracija.

- Ovo su isključivo morski motivi, recimo, Burano, Murano ili već što, može biti Rovinj. Ljudi pitaju jesu li to motivi Novoga, ja kažem, pogotovo na slikama, da je tu stvar mašte. Baš u stvari ono što vi vidite - to je ustvari to - kazala je umjetnica Željka Komorčec.

Atelijer radionica veseli i susjede. Nakon što su prvi put odškrinuli plava vrata, svraćaju redovito.

- Privukao me sam izgled i ambijent, vidjela sam da je tu nekakva galerija. Budući da sam i sama kreativna osoba, ušla sam unutra i bila sam zadivljena i tako sam upoznala Željku - opisala je Marija Bogdan.

Željka je oduvijek bila zaljubljena u more. Mala umjetnička djela od naplavina počela je izrađivati prije petnaestak godina, slučajno, jer je to bio jedini materijal do kojega je mogla za vrijeme godišnjega odmora na brodu. Sakupljala je na mjestima gdje bi se vezivali i tako je sve počelo.

- Znam skupljati i raditi stvari ovako od starih čavala, od starih komada željeza koje nađem, koje more također izbaci. Netko baci, a meni su ovakvi komadi blago. Kad nađem nešto što mogu,od toga otok jedan napraviti, jednu ribu, staviti ili pak na brodiće - opisuje Željka.

- U šetnjama tražimo naplavine i biramo te naplavine koje su dobre, koje nisu dobre - rekla je Marija.

Hoće li ovo biti stablo, pa tu gore krošnja, onda u principu tu kad je hrpa materijala, onda ja u stvari smišljam - kaže Željka.

U potrazi za naplavinama Željka satima šeće uz more.

- Uglavnom odmah imam već viziju što od svakog komada mogu napraviti, ali u toku rada se to i promijeni, od ptice nastane riba ili ostalo - dodala je.

Gotovo nikada nije sama, jer tu su prijateljice i njezina vjerna Mala kujica.

- Drvo, koje je odležalo u moru, a obožava i naše kamenčiće s mora - kazala je Ivanka.

Još kao djevojčica je svoju sobu uređivala morskim zvijezdama, mrežama, ribama, školjkama i rakovima.

- Ovo je zaista ostvarenje mog velikog sna: živjeti na moru i raditi ono što volim, jer to u stvari nije posao, to je moja ljubav i ono u čemu se ja u stvari vidim, ostvarenje sebe kao osobe - poručila je Željka.

Uz galebove i ribare i ona uzima ono što joj more daje. Uzima i pretvara, oblikuje u šarene kućice, valove, barčice - koji iz njezinoga atelijera odlaze u svijet.

- Meni je ta slika njihovih veselih domova, šarenih, tog zadovoljnog čovjeka koji je to pokušao prenijeti, taj dašak ljeta i ovoga što ja volim u svoj dom, negdje bilo gdje daleko, meni je to najveća nagrada - kaže Željka za emisiju More.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.