Uvala Sveti Nikola na Pagu, arheološko istraživanje – Pronađeni brod datiran u 18. stoljeće

PAG –  Znači, ima uvala iza ulaza u Pašku valu koja se zove Minula, ime je dobila po Svecu zaštitniku pomoraca Svetom Nikoli. Ima i razlog za to. Naime kad ulazite iz Velebitskog kanala  u Pašku Valu postoje dvije punte, prva je punta Nade a druga je punta Spasa, a iza te punte je uvala i crkvica Sv Nikole. I mislim da čak i oni s minimum mašte mogu smisliti neku priču kako je nastala i zašto je tu.

Vedran Dorušić

A istraživanja počinu tamo u 2016-oj. Filip Bukša je znao da se tamo  vadi keramika na mriže i parangale. Otišli smo vidjeti i našli sve čudo keramike, rivu i svašta nešto. Materijal je pogledala Tena Festini i rekla- „ovo je dobar nalaz“. Teren prijavljen i počinje se raditi s Arheološkim Muzejom u Zadru. Prva kampanja, pregled lokacije, uzimanje koordinata, snimanje rive. Probne sonde , hrpa keramike, Filip roni okolo i nalazi još hrpu cigle koja kao da je pala iz aviona. Pregled pokazuje da te cigle ima u toj zoni na sve strane. Samo upitnici.

Istraživanja se nastavljaju i skupljaju se informacije ali upitnici iskaču. U prošlom istraživanju voditelj Mario Radaljac otkriva drvo, pojavljuje se brodska konstrukcija.  Istražuje se koliko se stigne – tek toliko da se potvrdi da je brod i da se uzmu uzorci.  Polako je jasno da će se 2020, istraživati taj brod.

Foto: Vedran Dorušić

Dolazi nam kampanja 2020, vodi ju Dino Taras, a ekipa je miješana.  Iz muzeja je tu još Duška Romanović, studenti Nikolina Ćuk, Antonio Uglešić i Deni Demetlika. A kako je sada već uobičajeno na terenu su i arheolozi sa Sveučilišta u Zadru koji imaju iskustva u ovakvim projektima. Katarina Batur s nama je u fazi označavanja i dokumentiranja, a kako je i red Irena Radić Rossi dolazi kao netko s najviše iskustva da uoči detalje, raspravi o mogućim rješenjima i da savjete. Naravno vrlo brzo prepoznaje detalje i ukazuje na iste. Zapravo smo svi kroz godine učili od nje. Ovo je jedan primjer prave suradnje među kolegama i institucijama, stvarno primjer za pokazivanje. I naravno tu je Foka koja je vodila brigu o ronjenju i logistiku, koja je za ovu priliku pojačala za podvodnog arheologa Ines Šelendić.

Foto: Vedran Dorušić

Za jedno ovakvo istraživanje mala ekipa, ali mala ekipa ponekad ubrzava posao.  Čudno ali istinito.  Prvo gubi se manje vremena na transport, punjenje boca, ukrcaj i iskrcaj opreme,a ovi segmenti su u podvodnoj arheologiji vrlo važna stvar.  Poznavanje ljudi i terena puno nam je pomoglo.  Prvo nam je Tihomir Kustić ustupio vez na idealnom mjestu,  a sistem vezivanja smo na lokaciji uspjeli napraviti tijekom prvog ronjenja.  Vrijeme idealno s jednom burom koja baš i nije bila Paška, radili smo sve dane osim dana Svih Svetih kada smo za gušt išli roniti na jednu drugu lokaciju i doživjeli potres o kojem smo pisali u Morskom. Temperatura mora na površini 16 dublje 18, dok to bura nije ispremiješala pa je bilo malo cvokotanja.

Foto: Vedran Dorušić

Ima ovo istraživanje još jednu posebnu priču a to je poskok Kazimir od milja Kazo. Naišli smo na njega tijekom priprema za ronjenje, odnosno kad se išlo na PI-PI. I on je tu bio cijelo vrijeme, svako jutro igramo nađi Kazu i onda je lakše.  Na kraju se preselio do nas, valjda voli društvo.  Tako da smo se presvlačili, jeli pa čak i spavali na 5 m. od njega.

Foto: Vedran Dorušić

A istraživanje je išlo ambiciozno, što obično ne radimo da se ne pretjera. Ali kad sve ide onda treba i malo hrabrosti i sreće, otvorili smo 16 m konstrukcije broda, očistili, označili dokumentirali i nakon toga zatvorili i pripremili za 2022-u. Pomogao na je Luka Pogorilić i tvrtka Pogorilić Promet iz Povljane, koja nam je poklonila pijesak za zatrpavanje, poslije radnog vremena i za vikend.

Brodska konstrukcija koji je C14 stavio u 18 st je nama jako zanimljiva jer ima cijelu kobilicu i jednu stranu broda. Slike će vam reći više od mojih riječi. Ali što je sve bilo u uvali Sv Nikola, ne znamo i nećemo još dugo. Trebat će nam još istraživanja, rada u arhivu i vjerojatno neki sretni nalaz. Dok to ne saznamo uživajte u fotografijama .

Vedran Dorušić

PROČITAJTE JOŠ:

POTRES POD MOREM Pet ronioca zateklo se na par km od epicentra: “Kao da ste ispod velikog trajekta!”
Što se krije u podmorju Paga kod Punte sv. Nikole?