Utvrđuje se šteta od potresa na širem dubrovačkom području

DUBROVNIK – Prošla su četiri dana od velikog potresa u Bosni i Hercegovini, a na širem dubrovačkom području na vidjelo i dalje izlaze oštećenja na stambenim i drugim objektima. Seizmolozi obilaze dubrovačka brda, postavljajući mobilne seizmografske uređaje.

Samo dvadesetak kilometara od epicentra potresa u Bosni i Hercegovini, udaljeno je mjesto Trnovica u Dubrovačkom primorju, a na stogodišnjim kućama u mjestu, ovih se dana, nažalost, mogu primijetiti posljedice potresa.

– Vi čujete da pada kamenje, vi ne znate ruše li se i kuće, noć je, ruše se suhozidi i čovjek ne zna je li pada sve oko njega ili ne, škripe krovovi – prisjeća se dramatičnih trenutaka Pero Grošeta, Trnovica.

– Sve što se moglo razbiti, razbilo se, zid nam je puknuo – kaže Antonija Broketa, Trnovica.

Crkva svetog Ilara u Mlinima nakon potresa treba novi krov. Nedavno obnovljena unutrašnjost crkve puna je pukotina, prenosi HRT.

– Crkva je bila sva bijela, prljava od kreča na sve strane i popadali su križevi i svijećnjaci u crkvi i onda smo vidjeli pukotine u crkvi i na crkvi – rekao je don Miljenko Babaić, župnik župe svetog Ilara, Mlini.

Pukotine su nastale i na zgradi dječjeg vrtića u Trstenom, no statika objekta na sreću nije ugrožena.

– Ni u jednom momentu djeca nisu bila tu ugrožena, ali ipak zbog oštećenja fasade, a u dogovoru s osnivačem, odlučili smo da djecu izmjestimo u objekt u Zatonu – objašnjava Dijana Brkić, ravnateljica Dječjeg vrtića Pčelica.

Seizmolozi ovih dana imaju pune ruke posla. Obilaze instrumente na širem dubrovačkom području te postavljaju nove, mobilne instrumente koje su donijeli s Banovine.

– Važnost ovih uređaja je da se dobiju zapisi svih ovih naknadnih potresa koji se svakodnevno događaju, pa i onih najslabijih koji se ne osjete – objašnjava Krešimir Kuk, seizmolog.

– Trebamo pronaći što mirniju lokaciju, a to znači da se moramo izdvojiti iz područja gdje je jaka ljudska aktivnost, promet i to, dakle tražimo neko mirno mjesto, ali svejedno treba nam opet i kvalitetna struja i dobar signal interneta da možemo te podatke slati u centar u Zagrebu – ističe Snježan Prevolnik, seizmolog.

Podrhtavanje tla i dalje se osjeti. Koliko god su se Dubrovčani na to naviknuli, nadaju se da ova situacija neće potrajati.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovačko primorje bilježi značajne štete od potresa: “Nitko nas nije obišao!”