UTOČIŠTE ZA PLEMENITE PERISKE Aquarium Pula surađuje s Institutom za znanost o moru iz Valencije

PULA – Aquarium Pula objavio je da će ubuduće surađivati s Institutom za okoliš i znanost o moru Sveučilišta u Valenciji (Instituto de Investigación en Medioambiente y Ciencia Marina Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir (IMEDMAR-UCV)), odnosno, s dr.sc. José Tenom i dr.sc. Jose Rafael Garcia-Marchom na očuvanju plemenite periske (Pinna nobilis) u strogo kontroliranim uvjetima (ex situ).

Masovni mortalitet strogo zaštićene i ugrožene periske započeo je u Španjolskoj još 2016. godine.

Španjolske vlasti su brzo reagirale te je organizirana stručna i znanstvena zajednica u svrhu njenog očuvanja. Također, sredinom 2019. godine, Aquarium Pula samoinicijativno započinje s radom na konzervaciji posljednjih primjeraka ovog zaštićenog školjkaša (s dozvolom nadležnog Ministarstva), u ex situ uvjetima.

Suradnja IMEDMAR-UCV-a i Aquariuma Pula značajna je radi održavanja plemenite periske na životu. Aquarium Pula doprinosi marljivim radom i neprekidnim usavršavanjem tehnika i metoda, dok IMEDMAR-UCV posjeduje znanja i iskustva u području skrbi ličinki i juvenilnih periski.

Ove je godine potpisana suradnja na nacionalnom nivou s više institucija Republike Hrvatske, izvijestili su iz ovog pulskog rezervata za visoko ugrožene periske.I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Pronađena ličinka periske stigla u Aquarium Pula – Čuvat će je u strogo kontroliranim uvjetima
DOBRE VIJESTI Kod Brijuna i Medulina pronađene žive periske