1 min. čitanja

Utjecaj galebova klaukavaca na zdravlje ljudi

Utjecaj galebova klaukavaca na zdravlje ljudi
Foto: Wikimedia

Na Međunarodni dan pripravnosti na epidemije u utorak 27. prosinca 2022. godine Hrvatski veterinarski institut organizira konferenciju za novinare s temom Utjecaj galebova klaukavaca na zdravlje ljudi.

Galebovi klaukavci prisutni su u Zagrebu tijekom cijele godine, a najveći ih je broj zimi. Većina ih se hrani na odlagalištu otpada u Jakuševcu. Ove je godine prvi put potvrđeno i da se gnijezde u Zagrebu.

Budući da su bakterije roda Campylobacter vodeći uzrok bakterijskog trovanja hranom u Europskoj uniji, na Hrvatskom veterinarskom institutu u tijeku je istraživački projekt Epidemiologija bakterije Campylobacter jejuni u galebova klaukavaca u Hrvatskoj kroz koncept „Jedno zdravlje“.

Kampilobakteri su bakterije koje se nalaze u probavnim sustavima gotovo svih životinjskih vrsta – od kućnih ljubimaca preko domaćih životinja do onih divljih. Divlje ptice i perad pritom su im glavni rezervoar. Spomenute bakterije kod ljudi uzrokuju bolest kampilobakteriozu koja se očituje kroz poteškoće s probavom poput povraćanja i proljeva.

Koncept „Jedno zdravlje“ u posebnom fokusu ima zoonoze, bolesti zajedničke ljudima i životinjama.

Istraživački projekt HVI-a Epidemiologija bakterije Campylobacter jejuni u galebova klaukavaca u Hrvatskoj kroz koncept „Jedno zdravlje“ veliku pozornost pridaje i antimikrobnoj rezistenciji, jednom od gorućih problema vezanih uz bakterije.

Zbog toga je ovo istraživanje izuzetno vrijedno.

O temi će govoriti:

izv. prof. dr. sc. Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta

dr. sc. Luka Jurinović, znanstveni suradnik u Laboratoriju za bakteriologiju Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta

izv. prof. dr. sc. Arjana Tambić Andrašević, pročelnica Zavoda za kliničku mikrobiologiju  Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.