3 min. čitanja

Usred oceana pojavio se otok s novim oblicima života

Usred oceana pojavio se otok s novim oblicima života
Foto: Wikimedia

SVIJET - Tijekom sedam godina postojanja otok je otkrio zanimljive tajne. Hunga Tonga tek je treća takva kopnena masa unatrag 150 godina koja je nastala erupcijom i trajala dulje od godinu dana.

Izranjanjam novog otoka u južnom Pacifiku 2015. stvorena je prilika bez presedana ne samo za geologe i vulkanologe, već i biologe i ekologe.

Pojava novog otoka omogućava shvaćanje kako nastaju ekosustavi, počevši od pionira mikroba koji koloniziraju novu zemlju poput ove, prije nego što se pojave biljne ili životinjske vrste.

Otok Hunga Tonga-Hunga Ha'apai (Hunga Tonga) nije se nažalost dugo zadržao. Nakon što ga je formirala vulkanska erupcija 2015. godine, uništila ga je erupcija početkom 2022. No, tijekom sedam godina postojanja otok je otkrio neke zanomljivosti.

Istraživači su u novoj studiji objavili dokaze o neočekivanoj zajednici mikroba na otoku koji metaboliziraju sumpor i atmosferske plinove, slično organizmima koji zauzimaju vruće izvore ili dubokomorske hidrotermalne izvore.

- Nismo vidjeli ono što smo očekivali - izjavio je mikrobni ekolog Nick Dragone sa Sveučilišta Colorado.

- Mislili smo da ćemo vidjeti organizme koje nađete kad se ledenjak povuče, ili cijanobakterije, tipičnije rane kolonizatorske vrste,. Umjesto toga, pronašli smo jedinstvenu grupu bakterija koje metaboliziraju sumpor i atmosferske plinove - pojasnio je.

Istraživači su prikupili 32 uzorka tla s otoka, na površinama koje se kreću od razine mora do vrha kratera, visokog oko 120 metara. Zatim su ekstrahirali i sekvencirali DNK iz uzoraka, prenosi Science Alert.

Biljke su kolonizirale otok prilično brzo nakon što je nastao, vjerojatno zahvaljujući sjemenkama u ptičjem izmetu. Svoje napore prikupljanja usmjerili su na ipak neobrasle površine. Pronašli su bakterije i arheje u svim uzorcima iz stošca vulkana, iako su ti mikrobi bili manje raznoliki od mikroba iz obližnjih vegetacijskih područja - i vrlo različiti.

Orgnizmi nisu nastali u vodi?

Imalo bi smisla da su prvi mikrobi na novom otoku došli ili iz oceanske vode ili iz ptičjeg izmeta, ali čini se da te čudne bakterije i arheje nisu tamo nastale. Umjesto toga, istraživači sumnjaju da su ti mikrobi mogli doći duboko iz podzemlja.

- Jedan od razloga zašto mislimo da vidimo ove jedinstvene mikrobe je zbog svojstava povezanih s vulkanskim erupcijama: puno sumpora i plina sumporovodika, koji vjerojatno potiču jedinstvene taksone koje smo pronašli - navodi Dragone.

- Mikrobi su bili najsličniji onima pronađenim u hidrotermalnim izvorima, toplim izvorima poput Yellowstonea i drugim vulkanskim sustavima. Naša najbolja pretpostavka je da su mikrobi došli iz tih vrsta izvora - pojasnio je.

Rijetkost je imati priliku istražiti ovakav sustav. Velike erupcije su jedna stvar, promatranje razvoja ekosustava s prazne ploče na novoformiranom vulkanskom otoku je nešto drugo.

Hunga Tonga tek je treća takva kopnena masa unatrag 150 godina koja se pojavila i trajala dulje od godinu dana, kažu istraživači. I prva u tropima. Iako su znanstvenici također pohrlili proučavati dolazak života na prijašnje novoformirane otoke, tamo su se više usredotočili na biljke i životinje nego na mikrobe.

- Ove vrste vulkanskih erupcija događaju se diljem svijeta, ali obično ne stvaraju otoke. Imali smo nevjerojatno jedinstvenu priliku. Nitko nikada prije nije sveobuhvatno proučavao mikroorganizme na ovoj vrsti otočnog sustava u tako ranoj fazi - kaže Dragone. I nitko više neće imati priliku proučavati stanovnike otoka, barem ne izravno, dodaje.

Sedam godina nakon što je izronila iz Pacifika, Hunga Tonga nestala je na spektakularan način. Kada je vulkan ponovno eruptirao u siječnju 2022., proizveo je najveću eksplozivnu erupciju 21. stoljeća s najvećim oblakom pare i pepela u zabilježenoj povijesti. Otok je izbrisan - ali ne prije nego što su znanstvenici uspjeli saznati intrigantne detalje o njenom kratkom životu.

- Naravno da smo razočarani što je otok nestao, ali sada imamo mnogo predviđanja o tome što će se dogoditi kada se novi formiraju. Dakle, ako se nešto ponovno formira, voljeli bismo otići tamo i prikupiti više podataka. Imali bismo plan igre kako to proučavati - zaključuje Dragone.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Japanska obalna straža otkrila novi otok na svom teritoriju | | Morski HR
Japanci su otkrili novi otok u blizini Iwo Jime koji se nalazi oko 1.200 kilometara južno od Tokija nakon što je krajem prošlog tjedna počela erupcija podmorskog vulkana, priopćila je u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.