Uspostavlja se katastar maslinika

ZAGREB - Tijekom godine uspostavit će se katastar maslinika, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) nakon sastanka Odbora za maslinarstvo s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Na tom sastanku, održanom u ponedjeljak, razgovaralo se o budućim natječajima u sektoru maslinarstva, problematici dokazivanja ekstra djevičanskog ulja (vezano uz poticaje), izradi katastra maslinika, kao i o subvencioniranju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa oko zemljišta kako ne bi bilo brisanja iz ARKOD-a te legalizaciji bušotina za navodnjavanje, naveli su iz HPK.

Vezano uz pitanje subvencioniranje rješavanja imovinsko-pravnih odnosa oko zemljišta kako ne bi bilo brisanja iz ARKOD-a, iz Komore su zatražili prolongiranje roka do 1. siječnja 2024. Brisanjem iz ARKOD-a, naime, otpalo bi više od 50 posto maslinara, a to otvara prostor za povećanje sivog tržišta, naveli su iz HPK.

- Prijedlog je da parcele kojima ne bude riješen imovinsko-pravni odnos ostanu u ARKOD-u, ali da ih se označi drugačije u sustavu te da se za te površine ne može dobiti poticaj - kazao je predsjednik Odbora za maslinarstvo HPK Damir Buntić.

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na parcelama, kako je naveo, vrlo je skupo te ga je potrebno sufinancirati. Buntić je rekao da su dobili obećanje da je Ministarstvo voljno subvencionirati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Kada je riječ o izradi katastra maslinika, predstavnici HPK na sastanku su dobili informaciju kako je izrađen nacrt prijedloga akta te da će ove godine biti uspostavljen katastar maslinika. Istaknuto je kako je u evidenciju potrebno uvrstiti samo one maslinare s više od 20 stabala maslina te priložiti katastarsku sliku, a važno je omogućiti i onome tko ima više od 20 maslina na tri čestice da dobije potporu.

Maslinari su od Ministarstva zatražili i informacije vezano za plan budućih natječaja u sektoru maslinarstva. Smatraju kako je potrebna izmjena natječajnih kriterija te kako maslina mora spadati u kategoriju voća, a ne u kategoriju ostalo, jer se na taj način gubi previše bodova, pa maslinari iz tog razloga nisu konkurentni na natječajima.

Razgovaralo se i o dokazivanju ekstra djevičanskog ulja jer su poticaji smanjeni sa 10 na 6 kuna po litri.

- Potrebne su izmjene odluke vezane za priznavanje i dokazivanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja - istaknuli su iz HPK, napominjući kako uljare nisu dovoljno opremljene niti kvalificirane za izdavanje kemijskih analiza za priznavanje kvalitete maslinovoga ulja te bi to trebali raditi ovlašteni laboratoriji.

Postavljaju i pitanje zašto je poticaj po litri ekstra djevičanskog maslinovog ulja smanjen sa 10 na oko 6 kuna po litri, pri čemu nije dostavljeno nikakvo obrazloženje o smanjenju iznosa potpore, već je samo uplaćen manji iznos na račune maslinara.

Iz HPK su kazali i kako je najavljeno da će novi pravilnik biti napravljen za ovu godinu do nove berbe, a uvesti će se i pojačane kontrole korisnika te potpore, prenosi Glas Istre.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Klimatske promjene tjeraju maslinu sjeverno - Bosanci i Hercegovci počeli proizvoditi ulje
Zemlja vinara i maslinara Jure Sušca u Bosni i Hercegovini nekada je bila prekrivena mrazom ili čak snijegom do jeseni, ali godine porasta temperature sada znače toplije vrijeme do kraja godine. Bilo je 28 stupnjeva, a njegova obitelj i prijatelji koriste plastične grablje kako bi pomogli u berbi m…