Uplovljavanjem topovnjače Dubrovnik u Loru, uspješno provedeno sudjelovanje pripadnika HRM-a u misijama u Sredozemlju

Povratak 6. HRVCONa-a iz NATO operacije Sea Guardian u Sredozemlju i 4. HRVCON-a SNMCMG2 Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2.

Uplovljenjem raketne topovnjače RTOP-42 Dubrovnik u splitsku luku Lora, u subotu 5. studenog 2022., završen je angažman 6. hrvatskog kontingenta (6. HRVCON OSG) u NATO vođenoj operaciji Operation Sea Guardian (OSG) u Sredozemlju. U Split su se vratili i pripadnici 4. hrvatskog kontingenta (4. HRVCON SNMCMG2), nakon završetka njihova angažmana u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2).

Uz zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kontraadmirala Ive Raffanellija, dočeku pripadnika kontingenata u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ nazočili su načelnici Odjela i zapovjednici postrojbi HRM-a. Zahvaljujući pripadnicima na uspješno provedenim zadaćama, zapovjednik HRM-a je istaknuo:

- Ni u jednom trenutku nismo dvojili da ovaj tim i posada neće opravdati ukazano povjerenje i predstaviti Hrvatsku ratnu mornaricu, naše Oružane snage i domovinu u najboljem svjetlu. Posebno vam čestitam na osobitom doprinosu kojeg ste iskazali promišljanjem i postupanjem u zahtjevnim situacijama, čime ste potvrdili najvišu razinu spremnosti.

U prilog doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru, 6. HRVCON OSG upućen je 13. listopada u područje operacije. Dan nakon isplovljenja, 14. listopada, kontingent je sudjelovao u vježbi NEPTUNE STRIKE 22 u sklopu GEORGE H. W. BUSH CSG - udarne skupine nosača zrakoplova.

Integrirane u NATO vođenoj operaciji Sea Guardian, snage Grčke, Hrvatske, Italije, Njemačke, Portugala, Sjedinjenih Američkih Država i Turske, predvođene zapovjednim brodom TCG SALIHREIS i RTOP-42 DUBROVNIK, protekla su tri tjedna patrolirale u području središnjeg Sredozemlja.

U dijelu operacije pod nazivom Focused Operations (FOCOPS 22-5), pod zapovijedanjem NATO pomorskog zapovjedništva (MARCOM) u Northwoodu (UK) snage su provodile multidimenzionalni 24-satni nadzor pomorskih aktivnosti, u cilju razmjene informacija koje se potom analiziraju kako bi se utvrdile i istraživale aktivnosti koje bi potencijalno mogle predstavljati prijetnju pomorskoj sigurnosti.

Operacija Sea Guardian pokrenuta je u studenom 2016. kao slijednica operacije Active Endeavour. Riječ je o pomorskoj sigurnosnoj operaciji NATO-a koja nije obuhvaćena člankom 5., a čiji je cilj suradnja ​​s dionicima u Sredozemlju i NATO partnerima na održavanju svijesti o pomorskoj situaciji, odvraćanju i borbi protiv terorizma te jačanju izgradnje kapaciteta, interoperabilnosti i promicanja uzajamnih interesa.

Osim potpore svijesti o pomorskoj situaciji, poštivanja slobode plovidbe, provođenja zabrane, pomorskog protuterorizma i doprinosa izgradnji kapaciteta, zadaće obuhvaćaju suzbijanje širenja oružja za masovno uništenje i zaštitu kritične infrastrukture.

Zapovjednik 6. HRVCON-a OSG kapetan korvete Stanko Mašković rekao je:

- S ponosom mogu reći da je zadaća izvršena u potpunosti. Od upućivanja u područje operacije, integracije snaga, provedbe zadaća na moru i povratka u Hrvatsku prikazali smo uvježbanost, održivost i samostalnost djelovanja u svim fazama operacije. Unatoč izazovima koji su nas pratili od prvoga dana, Hrvatsku ratnu mornaricu i Republiku Hrvatsku predstavili smo u najboljem svjetlu, potvrdivši ugled koji hrvatski mornar ima kod svojih saveznika i partnera. Prevalili smo više od 4500 nautičkih milja, pokazali smo naše mornaričke sposobnosti, vjerodostojnost Hrvatske ratne mornarice i Republike Hrvatske kao NATO saveznika te dodatno pridonijeli unaprjeđenju odnosa s partnerima. U prilog tome su pohvale koje smo dobili i od zapovjednika naše taktičke skupine.

U području Sredozemlja, u sastavu savezničkih snaga za NRF (NATO Response Force), u aktivnostima SNMCMG2 sudjelovala su četiri pripadnika voda protuminskih ronitelja Flote HRM-a. Od kolovoza tim je bio u sastavu posade talijanskog lovca mina ITS „VIAREGGIO“.

Dužnost voditelja 4. HRVCON-a za SNMCMG2 obnašao je narednik Jure Skokandić koji je tom prigodom rekao: „Nakon sedamdeset i pet dana koje smo proveli s talijanskim kolegama u aktivnostima SNMCMG2 zadovoljstvo mi je izvijestiti o još jednoj uspješno izvršenoj misiji. Zahvaljujem kolegama na profesionalnom odnosu prema zadaćama koje su provedene na najvišoj razini. Posebno ističem sudjelovanje u vježbama DYNAMIC MARINER/ MAVI BALINA 22 te NEPTUN STRIKE 22 koje su predstavljale priliku za prezentiranje naših sposobnosti i iskustava značajnih za profesionalni razvoj.“

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Topovnjača “Dubrovnik” u NATO operaciji na Mediteranu
RTOP-42 „Dubrovnik“ ulazi u zadnji tjedan svog sudjelovanja u NATO operaciji „Sea Guardian“ na Mediteranu. Planirani završetak angažmana je subota 05. studenog, a od utorka 25. listopada hrvatska raketna topovnjača ponovno je isplovila iz talijanske luke Catania prema području djelovanja na središn…