Uspjesi zadarskih maslinara nisu prepoznati od strane županije i TZ-a?

ZADAR - Udruga maslinara Zadarske županije prozvala je turističku zajednicu i županiju da nemaju sluha za uspjehe maslinara. Navode da nemaju vlastiti prostor niti financijsku pomoć, a ne pozivaju ih ni na manifestacije.

Kad bi se proglašavale najaktivnije udruge među prvima, ako ne i prva, bila bi Udruga maslinara Zadarske županije.

– Udruga je u protekloj godini organizirala 20-ak stručnih predavanja te desetak terenskih radionica. Članovi su imali mogućnost upoznati najnovija tehnološka dostignuća koja se primjenjuju u suvremenoj agrotehnici i elajotehnici - izvjestio je tajnik udruge Josip Pavlica mag. ing. agro.

Predavači su uglavnom bili iz područja agronomije i prehrambene tehnologije. Terenske radionice su uz agronome vodili i sami maslinari koji su članovi Udruge, prenoseći vještine rezidbe i cijepljenja masline, istaknuto je na Skupštini maslinara Zadarske županije, održane u Novigradu. Na dnevnom redu su bili: Financijsko izvješće, Izvješće o radu i  Ciljevi u tekućoj 2023. godini.

– Udruga je tijekom ove i prošle godine u članstvo primila preko osamdeset članova, uz gotovo svakodnevno zaprimanje zahtjeva za članstvo nadamo se da će broj članova vrlo brzo prijeći stotinu - rekao je Pavlica.

PIZZA CUT DESTINACIJA Reklama koja je nasmijala mnoge, ali se i narugala zadarskom turizmu
“Ono što Zadrani govore već godinama između sebe, netko je napokon izgovorio i javno”, komentiraju građani Zadra reklamu koja je osvanula na stranicama Turističke zajednice Ravnih kotara “Budite naši gosti kad Vam dosadi pizza cut bosti. Visit Ravni kotari”, stoji u originalnoj objavi, koja…

Od županije ni kune

Nadalje, definirani su ciljevi za tekuću godinu gdje se naglasak stavio na što bolju suradnju Udruge s tijelima lokalne samouprave, a to se prvenstveno odnosi na Zadarsku županiju koja bi trebala pružiti pomoć i potporu u što boljoj afirmaciji maslinarstva Zadarske županije kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Također se naglasak stavlja i na uspostavu suradnje kako sa županijskom tako i s gradskom Turističkom zajednicom, te s općinskim Turističkim zajednicama, o čemu je govorio dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije.

– Udruga, evo, djeluje već godinu i pol dana, a za sve naše dosadašnje aktivnosti od županije nismo dobili niti jednu kunu, rekao je Vlatković. Govoreći o međunarodnim uspjesima maslinara s područja Zadarske županije on je posebno apostrofirao one najvažnije u Tokiju i New Yorku. Od ukupno 105 nagrada koliko je osvojila Hrvatska i plasirala se na sam vrh, odmah iza maslinarskih velesila Italije i Španjolske, maslinari sa zadarskog područja tom timskom uspjehu sudjelovali su sa svojih 20 nagrađenih ulja što je gotovo jedna petina, podsjetio je Vlatković i najavio: Tražit ću da naša županija barem podmiri dio troškova sudjelovanja naših maslinara na natjecanju u New Yorku, kao što to rade u Istri, ali i dalmatinskim županijama Šibensko-kninskoj i Splitsko – dalmatinskoj gdje po 50 posto troškova sufinciraju županije, a 25 posto područne Gospodarske komore.

Unatoč brojnim aktivnostima Udruga maslinara Zadarske županije praktički je beskućnik. Nema svoje prostorije, piše Zadarski list.

– Tražili smo od županije prostor gdje bi mogli održavati vođene degustacije i educirati zainteresirane kako razlikovati dobro od lošeg ulja. Ali, još ništa - kaže Vlatković.

Najavio je i da će ozbiljno zamjeriti što se na gastronomske manifestacije ne pozivaju maslinari i uljari.

– Nezamislivo je da se, primjerice Tuna, Sushi and Wine Festival odvija bez maslinara. Vjerojatno jela pripremaju na sojinom, a ne na maslinovom ulju - prokomentirao je.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Terenska radionica o uzgoju maslina za maslinare Ugljana i Pašmana
Grupa ‘Ćakula o vrtlu’ poziva zainteresirane na terensku radionicu o uzgoju maslina koja će se održati 18. ožujka u masliniku Šime Marcelića. Radionicu će voditi dr. sc. Šime Marcelić, a glavne teme bit će rezidba i održavanje uzgojnog oblika masline, tehnike reza unatrag i izolacija vrha.…
Hrvatska dosad osvojila 12 zlatnih medalja za maslinovo ulje na prestižnom natjecanju u New Yorku!
Iz dana u dan raste broj hrvatskih maslinovih ulja koja su osvojila zlatnu medalju u New Yorku na prestižnom globalnom natjecanju NYIOOC. Od 27. ožujka do danas hrvatskim uljima je dodijeljeno 12 zlatnih i 1 srebrna medalja. Hoćemo li uspjeti zadržati prošlogodišnje visoko 3. mjesto, saznat ćemo u s…