2 min. čitanja

Uskoro počinje jubilarno 20. izdanje Liburnia Film Festivala: Uvodi se nagrada “Dragan Rubeša”

Uskoro počinje jubilarno 20. izdanje Liburnia Film Festivala: Uvodi se nagrada “Dragan Rubeša”
Foto: Liburnija film festival / Marko Gracin / Novi list

OPATIJA – Za samo tjedan dana počinje jubilarno 20. izdanje Liburnia Film Festivala, koji će u Opatiju donijeti najrecentnije filmove hrvatske dokumentarne produkcije. Ovim je povodom organizirana konferencija za novinare na kojoj su o programu govorile direktorica festivala Jelena Androić, producentica Petra Blašković, kustosica Galerije SKC Katarina Kožul, Ana Šegrt iz Art-kina te voditeljica odnosa s javnošću Hana Galogaža Lanča.

Od ove godine u suradnji s Art-kinom dodjeljuje se Nagrada kritičara/ke "Dragan Rubeša", posvećena prerano preminulom filmskom kritičaru

Na programu će se naći 19 naslova u konkurenciji za nagrade te dvadesetak filmova izvan konkurencije, a organizatori su za ovaj vikend pripremili i dvije poslastice kao uvod u festival – “Povratak u lčiće” u petak te otvorenje izložbe “XX godina LFF-a” u subotu, piše Novi list.

– l ove godine LFF nastavlja u programu izvan konkurencije, nazvanom Regionale, promovirati autore i autorice te produkcije iz onoga što festival naziva svojom regijom – Istarska, Ličko- senjska i Primorsko-goranska županija. Nekoliko filmova regionalnih autora imat će svoju premijeru na LFF-u: “Delfin 70” Michele Bulešić i lgora Popovića, “Izvorni sjaj” Baince Dagostin i Tonija Juričića, “Puta toliko” Nine Sorić i “To što je ostalo” Silvije Bumbak. Festivalske premijere imat će film “Juha od cikle” Eve Marije Jurešić, “Modra” Morane Ikić Komljenović i “Tko je ovdje lud?” Bernardina Modrića. Osim premijernih naslova gledat će se još “6 metara” Vedrana Ružića, “Boškarica” Ivana Hrelje, “Emmett” Marina Nekića i “Valovi” Klare Dujmović – najavila je Jelena Androić.

Program Regionale bit će prikazan od srijede 24. do petka 26. kolovoza u Vili Antonio. Finalnu večer festivala otvorit će “Ekosuperjunaci”, film koji su snimili učenici OŠ Rikarda Katalinića Jeretova, a posljednjeg dana festivala gledat će se i pet naslova festivalskog suorganizatora, udruge Restart.

– Kako bismo obilježili 20 festivalskih godina, i nostalgično se vratili u prvih 13 izdanja LFF-a, u petak 19. kolovoza svi ljubitelji LFF-a i dokumentaraca na Kvarneru pozvani su na “Povratak u Ičiće”. Još jedanput će se razviti projekcijsko platno u lučici u lčićima i prikazati dva filma nakon čega slijedi žestoka svirka post punk banda ŠIZA – kazala je producentica festivala Petra Blašković.

Izložba “XX godina LFF-a” otvara se u subotu u Galeriji SKC u 20 sati, a kako je objasnila kustosica Katarina Kožul, bit će to svojevrsna aleja sjećanja, a s osnivačem LFF-a lgorom Bajokom će se od 19 sati razgovarati o kulturnoj i društvenoj klimi s početka 2000-tih.

Festival se odlučio pokušati odužiti i prerano preminulom filmskom kritičaru Draganu Rubeši, pa se od ove godine u suradnji s Art-kinom dodjeljuje Nagrada kritičara/ke “Dragan Rubeša” o kojoj je govorila Ana Šegrt iz Art-kina. Pored ove, festival dodjeljuje i sedam drugih nagrada o kojima će ove godine odlučivati međunarodni žiri koji čine srpski dizajner zvuka Jakov Munižaba, splitska snimateljica i dobitnica nagrade za najbolju fotografiju na 19. LFF-u Andrea Kaštelan, također splitska dramaturginja i scenaristica lvana Vuković, srpski redatelj Mladen Kovačević te ravnateljica riječkog Art-kina Slobodanka Mišković.

Sav popratni program LFF-a je besplatan. Oni koji žele gledati filmove u konkurenciji za nagradu na Ljetnoj pozornici Opatija morat će izdvojiti 40 kuna za festivalsku i 20 za dnevnu ulaznicu, piše Novi list.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.