>
  2 min. čitanja

USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg direktora Janafa - U pitanju je korupcija

USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg direktora Janafa - U pitanju je korupcija
Foto: HTV/HRT

Nakon provedene istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića. Tereti ga se da je od poduzetnika Kreše Peteka uzimao novac u zamjenu za namještanje poslova u Janafu, a Peteka da je Kovačeviću i njegovoj obitelji te prijateljima kupovao odjeću.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestilo u petak da je podiglo optužnicu zbog primanja i davanja mita.

Kovačevića optužnicom terete da je od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. tražio od Peteka da mu predaje nagrade u novcu i financira njegove privatne troškove u zamjenu za pogodovanje u okviru Janafovih nabava za izbor izvođača radova, prenosi HRT.

Kako stoji u optužnici, to se odnosi i na pogodovanje u okviru radova za koje su u takvim nabavama odabirani Petekova tvrtka Elektrocentar Petek i njegovi poslovni partneri.

Prema optužnici, Kovačević je najprije informirao Peteka o Janafovim poslovnim planovima, planiranim investicijama i dinamici provođenja izbora izvođača radova, iako je znao da su ti podaci klasificirani kao poslovna tajna.

Time je omogućio Peteku odabir investicija koje odgovaraju njegovim interesima, a ujedno i prednost pred konkurentima u pripremi natječaja za izvođenje radova.

Nadalje, stoji u optužnici, Kovačević je potom odobravao natječaje za koje je Petek pokazao interes, a u slučaju da su ponude Peteka i njegovih poslovnih partnera prelazile iznos procijenjene vrijednosti, preraspodjeljivao je novac u okviru Janafovog proračuna kako bi nabave bile dodijeljene Peteku i partnerima po njima prihvatljivim uvjetima.

Pritom je Kovačević davao suglasnost za odabir Petekove tvrtke i njegovih partnera, iako ta Kovačevićeva ovlast nije propisana Janafovim internim aktima.

Kovačević je na taj način, precizira se u optužnici, omogućavao zaključenje ugovora pa tako i dvaju ugovora za Janafove investicije na Terminalu Omišalj vrijednosti 1,4 milijuna eura i 597.178 eura.

Uz to, Kovačević je nakon tako zaključenih ugovora osiguravao Petekovoj tvrtki i ažurne isplate predujmova.

U optužnici se ističe da je Petek u zamjenu za dobivanje poslova isplatio Kovačeviću najmanje 13.272 eura u gotovini, a Petek je, na Kovačević zahtjev, podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta.

Uskok je u srpnju 2022. podigao optužnicu protiv Kovačevića, Peteka i njihovih suokrivljenika za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom.

Tvrde da je poduzetnik Krešo Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna. Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.

Uz Kovačevića i Peteka tom su optužnicom obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.

Petek je, uz novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića i bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, zahvaćen optužnicom i u drugom kraku afere Janaf koja se također odnosi na namještanje poslova Elektrocentru Petek, piše u petak HRT.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.