2 min. čitanja

USKOK PODIGAO OPTUŽNICU Moćni HDZ-ovac htio uhljebiti svoje ljude na Brijunima

USKOK PODIGAO OPTUŽNICU Moćni HDZ-ovac htio uhljebiti svoje ljude na Brijunima
Foto: Facebook

USKOK je zbog trgovine utjecajem podigao optužnicu protiv bivšeg šefa Istarskog HDZ-a Jurice Šiljega. Sumnja se da je prije tri godine, tijekom siječnja i veljače 2018. kod ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Brijuni urgirao ne bi li zaposlio dvoje ljudi neovisno zadovoljavaju li uvjete i rezultate natječaja.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1974.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, u razdoblju od siječnja do kraja veljače 2018. godine, u Fažani i Umagu, nakon što je Javna ustanova Nacionalni park Brijuni objavila javni natječaj za prijem u radni odnos za više radnih mjesta, koristeći autoritet koji ima kao predsjednik županijske organizacije jedne političke stranke u Istarskoj županiji te kao predsjednik gradskog vijeća Grada Umaga, zatražio od ravnatelja navedene Javne ustanove da u radni odnos primi dvije osobe bez obzira na ispunjavanje uvjeta i rezultate natječaja. Na takvo traženje okrivljenika ravnatelj Javne ustanove nije pristao, objavio je danas USKOK.

Kazneni postupak i protiv ravnatelja Nacionalnog parka Brijuni

Kako piše Telegram, tada je na čelu Brijuna bio Marno Milotić, koji nacionalni park vodi i sada. On je Šiljegov zahtjev, kako stoji u optužnici, odbio. Ipak, Jurica Šiljeg će u nastavku kaznenog postupka odgovarati za trgovinu utjecajem, jer je, kako tvrdi USKOK, koristio svoj autoritet koji je imao kao šef županijskog HDZ-a i predsjednik umaškog gradskog vijeća ne bi li za svoje ljude osigurao radna mjesta na Brijunima.

Zanimljivo je da se kazneni postupak vodi i protiv samog Milotića, kojeg se također smatra kadrom HDZ-a. Njega optužnica tereti da je zlorabio svoju funkciju na čelu Nacionalnog parka Brijuni i zaposlio nećaka Tomislava Bogdanovića, dotadašnjeg šefa Nacionalnog parka Kopački rit. Milotić je mladiću omogućio da se zaposli kao pomoćni kuhar. U ovom trenutku nema podataka o raspletu tog sudskog postupka.

Za trgovinu utjecajem Kazneni zakon propisuje sankciju do pet godina zatvora.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.