2 min. čitanja

USKOK: "Maja Šupe uzela 6 tisuća prije, a 9 tisuća eura poslije oslobađajuće presude!"

USKOK: "Maja Šupe uzela 6 tisuća prije, a 9 tisuća eura poslije oslobađajuće presude!"
Foto: HRT / Screenshot

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita. Riječ je o sutkinji Maji Šupe, poduzetniku Blažu Petroviću i odvjetniku Branimiru Zmijanoviću.

U priopćenju su objavljeni i detalji istrage.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u sjedištu, Služba Zagreb su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad tri osobe (63-godišnjakinjom te 60- i 49-godišnjakom) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 60-godišnjak tijekom 2013. i 2014. godine godine na području Šibenika dao mito 63-godišnjoj sutkinji Općinskog suda u Šibeniku u iznosu od 15.000 eura, a po prethodnom dogovoru s njom, kako bi donijela oslobađajuću presudu u postupku u kojem je bila predsjednica sudskog vijeća, a koji se vodio protiv njega i još jedne osobe zbog kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i neizvršenja sudske odluke.

PROMETNI STRUČNJAK: "Sutkinju koja je Horvatinčića oslobodila krivnje doživotno isključiti iz pravosuđa!" | | Morski HR

Utvrđena je sumnja da je 60-godišnjak navedeno učinio na način da je dio mita u iznosu od 6 tisuća eura uplatio na račun majke sutkinje kao kaparu za kupnju zemljišta temeljem predugovora o kupoprodaji nekretnina, a koje nikada nije kupljeno niti ga je namjeravao kupiti. Preostalih 9 tisuća eura je, sumnja se, predao sutkinji nakon što je sud potvrdio njenu prvostupanjsku oslobađajuću presudu.

Kako bi navedeno ostvario, pribavio je nalog za plaćanje kapare, osobno ga ispunio na ime majke, a kao uplatitelja samo formalno naveo drugu osobu koju je to prethodno zamolio. Nadalje je od 49-godišnjeg odvjetnika pribavio predugovor o kupoprodaji nekretnina u kojem je majka navedena kao prodavatelj, a druga muška osoba kao formalni kupac, kao i uplatnicu na ime troška usluge izrade opisanog predugovora o kupoprodaji nekretnine.

Temeljem naloga suda obavljene su pretrage na više adresa na području Šibenika, Zagreba i Makarske tijekom kojih je pronađena tehnička oprema i razna dokumentacija.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su podnijeli kaznenu prijavu, stoji u priopćenju USKOK-a.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Uhićenje sutkinje Šupe koja je oslobodila Horvatinčića - Oglasio se Stipe Petrina kojeg je godinama maltretirala jer je prvi nazvao nečasnom!
Šibenska sutkinja Maja Šupe, poduzetnik Blažo Petrović kojemu je za mito trebala donijeti oslobađajuću presudu te odvjetnik Branimir Zmijanović uhićeni su, prema neslužbenim informacijama, u utorak poslijepodne u akciji istražitelja za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. USKOK i pol…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.