1 min. čitanja

Ursula von der Leyen stiže na kritičnu točku na Mediteranu

Ursula von der Leyen stiže na kritičnu točku na Mediteranu
Foto: Wikimedia

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, u nedjelju će posjetiti Lampedusu, talijanski otočić na koji se početkom ovog tjedna iskrcalo više migranata nego što ondje živi stanovnika, što je pokrenulo raspravu o podjeli odgovornosti za migrante unutar EU-a.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u petak je izjavila da je migracijski pritisak koji trpi njezina zemlja “nepodnošljiv” i zatražila da se pitanje migracija stavi na dnevni red samita EU-a u listopadu.

Ursula von der Leyen u nedjelju će na Lampedusu na poziv talijanske premijerke.

Ova migrantska kriza predmet je intenzivnih diplomatskih aktivnosti već 48 sati. O njoj su telefonom u subotu razgovarali ministri unutarnjih poslova Francuske, Njemačke i Italije i europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Francuski ministar Gérald Darmanin također namjerava na Lampedusu u idućim danima, a predsjednik Emmanuel Macron obećao je “jačanje suradnje na europskoj razini kako bi se za ovu kriza pronašla učinkovita rješenja, trenutna i dugoročna”.

Smještena manje od 150 km od tuniške obale, Lampedusa je jedna od prvih usputnih točaka za migrante koji prelaze Sredozemlje u nadi da će doći do Europe.

Između ponedjeljka i srijede oko 8500 ljudi, više od cjelokupnog stanovništva Lampeduse, stiglo je na otok na 199 brodova, prema brojkama agencije Ujedinjenih naroda za migracije.

Centar za prihvat migranata na otoku predviđen je za manje od 400 ljudi.

Iako je dobar dio njih u međuvremenu razmješten drugdje, prenatrpanom prihvatnom centru u subotu je još bilo 2500 migranata

“Migracijski pritisak na Italiju od početka godine neodrživ je”, rekla je u petak premijerka Meloni. Procijenila je da bi “deseci milijuna ljudi” u Africi mogli napustiti svoje zemlje zbog ratova ili gladi, ocijenivši “da Italija i Europa ne mogu primiti golemu masu” migranata.

Više od 127.000 migranata iskrcalo se na talijanske obale od početka godine, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju 2022., prenosi N1.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.