1 min. čitanja

Uragan Roslyn prošao Meksikom, dvije osobe poginule

Uragan Roslyn prošao Meksikom, dvije osobe poginule
Foto: Twitter video screenshot

Tropska oluja Roslyn koja je u nedjelju stigavši na kopno na sjeverozapadu Meksika prerasla u uragan 3. kategorije, odnijela je barem dva života i oštetila kuće i prometnice.

- Utvrdili smo smrt jedne osobe u Rosamoradi - rekao je Jorge Benito Rodriguez, tajnik za sigurnost države Nayarita, za javnu televiziju.

Služba za zaštitu građana i za požare objavila je poslije da je 80-godišnji muškarac smrtno stradao u padu teške konstrukcije u svom domu na otoku Mexcaltitanu.

U ponedjeljak u 2.00 sata po srednjoeuropskom vremenu Roslyn je bio 95 km udaljen od grada Torreona, na sjeveru zemlje, praćen vjetrom brzine 55 km/h. Tijekom večeri trebao bi jenjati, navodi Nacionalni centar za uragane (NHC) u Sjedinjenim Državama.

Roslyn je u petak u nekoliko sati prerastao u uragan 4. kategorije, zbog čega su vlasti i stanovnici država Nayarita i Jalisca bili u stanju pripravnosti.

Uragan iznad 3. kategorije po Saffir-Simpsonovoj ljestvici (koja ih ima pet) smatra se “većom”, potencijalno katastrofalnom meteorološkom pojavom. Riječ je o prvom uraganu takve snage na Tihom oceanu ove godine.

Civilna zaštita država Nayarita i Jalisca (na zapadu), najpogođenijih uraganom, izvijestila je o materijalnoj šteti, nekoliko poplava, rušenju drveća i odronima.

Poplave “nisu toliko opasne”, rekao je ravnatelj civilne zaštite Nayarita Pedro Nunez.

Meksiko je s pacifičke i s atlantske strane svake godine na udaru tropskih ciklona, uglavnom između svibnja i studenog.

Krajem svibnja Agatha, prva ovogodišnja oluja na Pacifiku zahvatila je obalu države Oaxace, na jugu, gdje su bujice zbog jakih oborina odnijele 11 života u planinskim naseljima. U listopadu 1997. Paulina, 4. kategorije, poharala je meksičku južnu pacifičku obalu, pri čemu je poginulo više od 200 ljudi, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.