2 min. čitanja

URAGAN IDA NA OBALI SAD-a: U New Orleansu traje spašavanje ljudi, jedna osoba poginula

URAGAN IDA NA OBALI SAD-a: U New Orleansu traje spašavanje ljudi, jedna osoba poginula
Foto: Youtube / Screenshot

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je katastrofu u Louisiani te naredio da se područjima pogođenim uraganom Ida pruži savezna pomoć, priopćila je Bijela kuća. Najmanje je jedna osoba poginula i brojni dijelovi Louisiane su ostali bez struje. Mnogi traže pomoć i spašavanje jer je njihove kuće okružila voda. Prijeti opasnost od bujičnih poplava, javlja CNN.

“Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smještaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine te druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici poduzeća oporavili od katastrofe”, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Uragan Ida, koji je u nedjelju stigao do obale Louisiane kao uragan kategorije 4, oslabio je na kategoriju 1, po Saffir-Simpsonovoj ljestvici, priopćio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Ida se sada nalazi oko 30 kilometara jugoistočno od Baton Rougea, uz vjetrove od 155 kilometara na sat, objavila je NHC.

Ida je samo za tri dana, otkako se pojavila u Karipskom moru kao tropska oluja, ojačala do uragana kategorije 4, uz vjetrove od 240 kilometara na sat, izvijestio je NHC. Za nekoliko sati uragan je stigao do New Orleansa kao oluja kategorije 3, uz nešto slabije vjetrove, ali uz plimne valove više od predviđenih 1,83 metra na nekim dijelovima obale.

Cijelo područje New Orleansa u nedjelju nešto nakon 19 sati zbog uragana je ostalo bez električne energije. Kako je priopćila tvrtka Entergy, došlo je do “katastrofalnoga” oštećenja u sustavu opskrbe eletkričnom energijom, a prema podacima s internetske stranice tvrtke, bez struje je ostalo više od 673 tisuće potrošača na području New Orleansa.

N1/Hina/D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Južnoj obali SAD-a približava se najjači uragan od 1850. godine
URAGANI Definicija potpune katastrofe
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.