2 min. čitanja

Upozorenje: Danju moguće opekline za manje od 10 minuta, a stižu i tropske noći

Upozorenje: Danju moguće opekline za manje od 10 minuta, a stižu i tropske noći
Foto: Pixabay/Ilustracija

Nekoliko je pojava koje će nam otežavati život ovoga ljeta i na koje treba posebno obratiti pozornost.

Trenutno u svijetu nema univerzalne definicije toplinskog vala, no mnoge zemlje su usvojile vlastite kriterije za izdavanje upozorenja. Tako je i DHMZ-u istraživanje povezanosti između temperature zraka i smrtnosti omogućilo određivanje kritične temperature zraka, minimalne i maksimalne, za različite dijelove Hrvatske, iznad koje se pojavljuje povećana opasnost od smrti, koja je potencirana u slučajevima kada ekstremna temperatura traje dulje vrijeme, piše N1.

Toplinski val je sveprisutan meteorološki fenomen koji može rezultirati smrtnošću ljudi, poljoprivrednim gubicima i povećanjem brojnih rizika kao što su zdravstveni rizici, šumski požari, a, među ostalim, mogući su i prestanci opskrbe električnom energijom.

UV Indeks

Što se tiče izračuna UV indeksa, on se sastavlja na temelju globalnog modela Njemačke službe za prognozu vremena, DWD.

Kad je UV indeks vrlo visok, kao sad, a djeca se ne zaštite adekvatno, za manje od 10 minuta mogu dobiti opekline. Za zaštitu se preporuča nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugim rukavima te korištenje zaštitnih krema. Maksimalno valja smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati.

O tropskim noćima

Kad govorimo o temperaturama, u lipnju nisu neuobičajeni vrući dani, kad je najviša dnevna temperatura viša ili jednaka 30 stupnjeva. Najčešće se javljaju upravo u drugoj polovini mjeseca, osobito u Dalmaciji i Slavoniji.

Tropske noći, odnosno noći kad je najniža temperatura veća ili jednaka 20 stupnjeva na kopnu su, pak, vrlo rijetka pojava u lipnju, prosječan broj im je manji od 1 (a dosad su u ovom mjesecu već bile dvije), no ipak se od 2000. godine bilježe češće, osobito u Zagrebu. I u ovogodišnjem lipnju tropske noći već su zabilježene na pojedinim postajama u unutrašnjosti, a zasigurno će ih biti i idućih dana.

Duž obale su učestalije, osobito u Dalmaciji, gdje je njihov prosječan broj često i veći od 10.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.