Uočena neobična koncentracija Ruske mornarice istočnom Sredozemlju

Dok svijet promatra rusku invaziju na Ukrajinu, također postoji značajna i svrsishodna prisutnost ruske mornarice na Mediteranu, o čemu smo već pisali OVDJE. Ovo je dio iste velike slike. Tijekom četvrtka, usred ruske invazije na Ukrajinu, promatrani su kako plove blizu jedni uz druge u neobičnoj formaciji.

Rusija je pojačala svoju pomorsku prisutnost na Sredozemlju, puno više nego inače. To se može smatrati vanjskim obrambenim slojem za pomorske operacije u Crnom moru, kod Ukrajine. Konkretno, za odvraćanje NATO-a od angažmana, posebno američkih i francuskih nosača zrakoplova, piše Naval News.

Foto: Twitter / Google maps / Screenshot

U isto vrijeme kada su jedinice ruske mornarice podržale invaziju na Ukrajinu, njihovi su se glavni ratni brodovi u Sredozemnom moru okupili. Obje krstarice klase Slava koje su trenutno tamo, plus prateći i pomoćni brodovi, plovili su u bliskoj formaciji. Činilo se da plove u Tartus u Siriji gdje Rusija ima bazu.

Neobična formacija jasno je vidljiva na satelitskim snimkama Europske svemirske agencije (ESA). Slika koju je snimio satelit Sentinel 2 prikazuje 16 brodova. Istodobno su stizale informacije o početnim napadima u invaziji na Ukrajinu.

Formacija je široka samo 0,9 milja (1,5 km) i duga 1,7 milja (2,7 km), što znači da su svi brodovi međusobno vidljivi. Brodovi su već bili unutar sirijskih teritorijalnih voda i išli izravno prema luci Tartus. Ovo je jedina ruska prekomorska pomorska baza. Ovdje brodovi djeluju pod značajnim zračnim pokrovom i protuzračnom obranom iz ruskih baza u Siriji.

Bliskost formacije, posebice s dvije podmornice, sugerira priliku za fotografiranje. Slične formacije često se viđaju tijekom vježbi, ali ne i u ratnim uvjetima. Čak i ako je to situacija za manevar, međutim, šira slika ostaje koncentracija snaga u Tartusu, vjerojatno za zaštitu i opskrbu.

OPASNOST IZ SREDOZEMLJA Ruske krstarice pozicionirane za sukob sa skupinama nosača NATO-a

Svi brodovi na jednom mjestu

Ovo je u biti koncentracija cijele ruske mornarice na Sredozemlju, i to na jednom mjestu. Obično bi ova plovila radila u različitim skupinama. Na mjestu gdje su bili pokazali su da na trenutak nijedna podmornica klase Kilo nije u patroli. Ni krstarice koje bi mogle izazvati značajnu zabrinutost NATO-a .

Krstarice klase Slava su prvenstveno platforme za protubrodsko djelovanje. Za to je svaka naoružana sa 16 nadzvučnih projektila P-1000 Vulkan. Oni također pružaju respektabilnu zračnu obranu područja, sa 64 projektila S-300F Rif.

Foto: Copernicus Sentinel / Naval News

Ostali bojni brodovi uključuju dva protupodmornička razarača klase Udaloy i dvije fregate opće namjene. Fregate i korveta klase Buyan-M mogu nositi krstareće rakete Kalibr – oružje korišteno u invaziji na Ukrajinu. Podmornice klase Kilo također mogu nositi ovo oružje.

Naval News ocjenjuje da je vjerojatno da su se brodovi mogli ponovno razdvojiti u nekoliko skupina. Neki ruski ratni brodovi sada bi mogli uploviti u Crno more kako bi izravno podržali tamošnje operacije. To će značiti prolazak kroz Bosporski tjesnac kroz turske vode. To će biti kontroverzno, a Ukrajina je zatražila od Turske da zatvori tjesnac za ruske brodove.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajina uputila apel Turskoj: “Zatvorite Bospor i Dardanele za ruske brodove!”