Umjetni grebeni potiču život flore i faune u Jadranu

Podmorje Jadrana prepuno je grebena, no ima područja gdje ih i nema, pa ih nadopunjuju umjetni, kako bi potaknuli život flore i faune, a time i mali obalni ribolov. Umjetni greben uronjen je tako ovoga proljeća u more u blizini otoka Ošljaka, u zadarskom kanalu, a živi morski svijet već ga je počeo nastanjivati.

Umjetni greben, u podmorju otoka Ugljana, uronio je u more u ožujku.

– On je oblika piramide, baze 7 metara i visine 3 metra, on je sastavljen od elemenata koji su šupljikavi, imaju rupe. Cilj je bio da upravo te rupe i ti labirinti unutra tvore sigurno stanište za ribe – govori Dubravko Pejdo, morski biolog, Sveučilište u Zadru.

Šaroliko riblje društvo već je na umjetnom grebenu pronašlo novi dom. Dobar je to početak.

– Od ribljih vrsta su najviše gire i i bukve koje čine veliki dio ulova malog priobalnog ribolova, ali isto tako i fratri koji su zanimljivi kao komercijalna vrsta – rekao je Pejdo.

Pa iako Jadran obiluje grebenima, na ovom području ih je jako malo.

– Ovaj zadarski kanal je jako siromašan grebenima – naglašava.

Ovaj umjetni greben, prvi je uronjen u more, u okviru projekta koji provode.

– Projekt Adrias smart fish je projekt koji je u suradnji s EU i Sveučilišta u Zadru dobio monitoring nad tim grebenom koji će trajati 12 mjeseci – rekao je.

U nadgledanju pomažu i nove tehnike praćenja događanja pod morem.

Mora proći nekoliko godina kako bi umjetni greben dao najbolje, a do tada, nije dopušten mali obalni ribolov na njegovom području.

Žana Morović-Rudić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

DOZNALI SMO KOLIKO KOŠTA Prvi umjetni greben težak 8 tona, na dnu Zadarskog arhipelaga