2 min. čitanja

Ulaganje u Ribarsku luku Brižine

Ulaganje u Ribarsku luku Brižine
Foto: Lučka uprava Split

Ribarska luka Brižine smještena je unutar luke otvorene za javni promet na rubnom zapadnom dijelu lučkog područja „Kaštelanski bazen C“, u predjelu Brižine, kojim upravlja Lučka uprava Split.

Projektom je poboljšana infrastruktura i to radi povećanja kvalitete ulova, kontrole kvalitete ulova na samom iskrcajnom mjestu i sljedivosti proizvoda ribarstva.

Unaprijedila se opskrba brodova energentima s racionalnijim korištenjem energije i smanjenjem emisije plinova u okoliš, prihvatom odbačenog ulova i njegovim zbrinjavanjem, sakupljanjem i zbrinjavanje motpada poput starih mreža i morskog otpada koji se prikupi tijekom ribolova. Osiguralo se značajno poboljšanje higijenskih, radnih i sigurnosnih uvjeta ribara i zaposlenih u ribarskoj luci.

Projekt je sufinanciran iz fondova EU-a preko Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. u okviru mjere „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“ Ministarstva poljoprivrede u najvećem propisanom iznosu od pet milijuna eura. Ukupno je projekt vrijedan oko 6,2 milijuna eura.

Radovi u Ribarskoj luci Brižine u Kaštelanskom bazenu C izvođeni su središnjem prostoru gata i na kontaktu s obalnom linijom. Omogućen je uređeni i sistematizirani privez brodova.

Izvedena je građevina sabirno-distribucijskog centra, proširena je postojeća obala, sanirana je postojeća obala i uređena kopnena prometna površina. Izvedeni su i radovi vezani za priključke na komunalnu infrastrukturu. Ribarska luka Brižine nudi cjelovitu uslugu luke posebne namjene koji služi za prihvat i smještaj ribarskih plovila i iskrcajno je mjesto za ribarska plovila.

Projekt ulaganja u ribarsku luku Brižine za cjelokupno područje Splitsko-dalmatinske županije predstavlja inovaciju, budući da u našoj Županiji nije postojala adekvatna ribarska luka s ovakvim uslugama, pri čemu je cjelokupna infrastruktura opremljena suvremenom i inovativnom opremom. Na području Županije do sada nije implementiran adekvatan sustav za gospodarenje morskim otpadom što se promijenilo provedbom ovog projekta.

Projekt je uvršten među šest najboljih projekata u Hrvatskoj za 2020. godinu, te nominiran za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata „Viktor Kovačić“. Projekt je dobio BIG SEE Architecture Award 2022 – Grand Prix za arhitekturu koju je u Ljubljani primio autor Dinko Peračić.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.