ULAGANJA U SIGURNOST PLOVIDBE Plovput potpisao ugovor za novu brodicu za Plovno područje Zadar

SPLIT/ZADAR - Izgradnja nove brze brodice značajno će pridonijeti održavanju objekata pomorske signalizacije na zadarskom području, najvećem plovputovom plovnom području na Jadranu, koje broji čak 334 objekta pomorske signalizacije, a broj će uskoro biti i veći puštanjem u promet novog plovnog puta Privlački gaz

Ugovor su potpisali direktor Plovputa, doc. dr. sc. Mate Perišić, dipl. ing. i direktor tvrtke Pakleni otoci d.o.o., Luka Colnago, tvrtke koja će graditi novu brzu brodicu. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 262.500,00 EUR s uključenim PDV-om, a rok za isporuku je deset mjeseci.

Brodica je to kojoj je osnovna namjena redovno i interventno održavanje objekata sigurnosti plovidbe na moru. Dužina brodice iznosi 8,5 m, dok je širina 3,4 m, a projektirana je i opremljena za područje plovidbe III sukladno Pravilniku o brodicama, čamcima i jahtama. Zanimljivo je naglasiti da je maksimalna trajna brzina brodice, sa punim zalihama i dva člana posade jednaka 30 čv, što se postiže moćnim dizelskim motorom Cummins, snage 312 kW i to uz doplov od najmanje 200 NM.

Od važnije dodatne opreme brodica će biti opremljena i s dva bočna porivnika (krmeni i pramčani), snage 5,2/3,2 kW, navigacijskom opremom kao što su ploter, dubinomjer, kompas, AIS, radio oprema i sl. Brodica je opremljena i klimatizacijskim sustavom, kao i svom najmodernijom opremom za spašavanje, opremom za gašenje požara, sustavom kaljuže i crnih voda, sustavom pitke vode itd.

Nastavak je ovo obnove flote ovog trgovačkog Društva, obzirom da je prošle godine potpisan ugovor o gradnji prve, nešto veće brze brodice, čiji završetak gradnje se očekuje u prvim mjesecima 2025. g. Također, iz tvrtke Plovput ukazuju na veliku podršku koju su u ovom kontekstu dobili od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, s obzirom na aktualna negativna zbivanja u svjetskoj pomorskoj trgovini, koja se negativno odražavaju i na poslovanje Plovputa.

Podsjećamo, Plovput je državna tvrtka od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, čija je temeljna djelatnost podijeljena u pet dijelova:

  • održavanje i uređenje plovnih putova u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske,
  • postavljanje objekata sigurnosti plovidbe na plovnim putovima u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske i osiguranje njihovoga pravilnog rada,
  • obavljanje poslova radijske službe na pomorskim plovnim putovima Republike Hrvatske,
  • obavljanje istraživanja i projektiranja radi obavljanja poslova iz vlastite djelatnosti,
  • uklanjanje podrtina koje se nalaze izvan lučkog područja (sukladno rješenju lučke kapetanije).

Osim održavanja i uređenja plovnih putova te ostalih aktivnosti vezanih za temeljnu djelatnost, proteklih godina u Plovputu je zabilježen značajan iskorak u projektiranju i razvoju specifičnih, vlastitih, hrvatskih proizvoda za koji je zabilježen i međunarodni interes. A zabilježen je i značajan angažman na iznimno složenim i specifičnim poslovima, sa čime se u Europi ne može pohvaliti veliki broj tvrtki.

Sponzorirani sadržaj