Ukrajinski inžinjeri predstavljaju prototip podmornice na daljinsko upravljanje

SVIJET - Podmornicom 'Kronos' može upravljati posada, ali je moguće i upravljanje na daljinu. Naoružana je sa šest torpeda, a trup je s unutarnje i vanjske strane prekriven posebnim materijalom.

Novu podmornicu razvija ukrajinska tvrtka Highland Systems koja je poznata i po hibridnom višenamjenskom oklopnom automobilu 'Oluja'. Prvi radni model bit će prikazan tijekom međunarodne vojne izložbe IDEX-2023 u Abu Dhabiju.

'Kronos' je svestrano vozilo koje jednako dobro može obavljati komercijalne i vojne operacije, uključujući oružane napade. Može prevesti 10 putnika plus kapetana. Putnici imaju mogućnost napustiti vozilo dok je stacionirano pod vodom. Podmornica ima teretni kapacitet veći od 3 tone.

Njegova borbena inačica nosi šest torpeda Black Scorpion talijanske tvrtke Leonardo. Svaki bok podmornice sadrži tri jedinice ovih projektila.

A što je sa sposobnošću prikrivanja?

Trup 'Kronosa' prekriven je posebnim materijalom na vanjskim i unutarnjim površinama. Ovaj materijal ima dvostruku svrhu: djeluje kao toplinska izolacija, a također apsorbira signale koje emitiraju neprijateljski sonari, prenosi Tehnology.org.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Brodosplit na najvećem sajmu vojne industrije predstavio novi projekt
U Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 20. do 24. veljače održava se 16. Sajam naoružanja i vojne opreme IDEX 2023., najveći svjetski sajam vojne i obrambene industrije i tehnologije, ujedno jedina međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme na području Bliskog Istoka i Sjeverne…