Ukrajinska obitelj gradi novi život u Zadru

ZADAR - Aleksandar i Viktorija sa svoje troje djece grade novi život u Zadru gdje vode restoran i slastičarnicu, a trenutno zapošljavaju samo svoje sunarodnjake jer im žele pomoći u novom početku.

Veliki dio Ukrajinaca, koji su morali izbjeći iz svoje ratom poharane zemlje, već se dobro uklopio u život u Hrvatskoj. Aleksandar je sa svoje troje djece i suprugom utočište pronašao u Zadru, gdje je otvorio restoran i slastičarnicu. Zaposlenici su mu također Ukrajinci.

Aleksandru su 34, Viktoriji 30 godina. U mladoj ukrainskoj obitelji, još je njihovo troje djece.

- U Ukrajini je Zakon koji kaže ako imaš troje ili više djece da možeš otići iz zemlje - kaže Aleksandar Zaderei, poduzetnik iz Ukrajine. To su i učinili. Prije godinu dana napustili su Herson i sve što su do tada stekli.

- Imao sam više od 40 dućana i restorane po Hersonu i Kijevu, oko 300 radnika. Sad je to u jako teškom stanju - navodi.

U borbi za opstanak Aleksandar je pokazao iznimnu snagu. Ali i humanost. U novootvorenom zadarskom restoranu i slastičarnici skrbi o plaći za sedam sunarodnjaka.

- Da, naš je princip da za sada zapošljavamo samo Ukraince jer su u vrlo nezavidnom položaju - ističe Aleksandar. Nakon šest mjeseci pod okupacijom iz Hersona je otišla i kuharica Katarina.

- Sretna sam i zahvalna što ovdje mogu raditi i zarađivati. U Zadru imam miran život i miran san, kaže Katarina Kušćinko Anatolievna.

Poduzetni Aleksandar ima još planova. U svemu mu pomaže supruga Viktorija koja brine o slatkom i kolačima. A od naše hrane, pravo joj je otkriće - blitva s krumpirima, piše HRT.

Kako stvari stoje, povratak se ne čini brzim. Ukraina i Herson mogli bi im biti još dugo samo u srcima.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajincima koji su u Hrvatskoj radili sezonske poslove i prije rata, status će biti riješen | | Morski HR
Status privremene zaštite, u skladu s direktivom Europske unije, u Hrvatskoj je dosad zatražilo i dobilo oko 12.500 ukrajinskih državljana. No, dio Ukrajinaca, koji se u Hrvatskoj iz različitih