1 min. čitanja

Ukrajinici preko crowdfunding kampanje u 36 sati skupili gotovo 8 milijuna dolara za proizvodnju pomorskih dronova!

Ukrajinici preko crowdfunding kampanje u 36 sati skupili gotovo 8 milijuna dolara za proizvodnju pomorskih dronova!
Foto: Screenshot/X(UkrainianFront)

Crowdfunding kampanje, tj.fundraising tehnika skupljanja novčanih priloga poznata je stvar na internetu i koristi se za svašta pa tako u ovom slučaju i za novo oružje!

Kad neće Amerikanci, hoće internet. Naravno, neusporedive su to cifre, no snalažljivi Ukrajinci koji svako malo stavljaju nove snimke njihovih dronova koji "teroriziraju" velike ruske razarače, očito shvaćaju vrijednost istih tih dronova. Stoga su ocijenili da ih trebaju još, a kako novca baš i nema pokrenuli su crowdfunding kampanju i na internetu u samo 36 sati prikupili 7.8 milijuna dolara što je iznos dovoljan za proizvodnju 35 ubojitih pomorskih dronova, javlja platforma United24.

Iza ovog nevjerojatnog uspjeha prikupljanja sredstava stoje aktivist Sterhii Sternenko i bloger s milijunskim brojem pratitelja Ihor Lachenkov u suradnji s ukrajinskim sigurnosnim službama.

Prikupljenim novcem će se dakle doći do novih "Sea Baby" dronova koji imaju mogućnost izmicanja ruskim radarima i mogu nositi i do 850 kilograma eksploziva kroz crnomorske valove. Mogu ploviti brzinom od 90 km/h te prevaliti udaljenosti i do 1000 kilometara.

Ovi ubojiti dronovi pokazali su se stvarnom ukrajinskom strateškom prednošću i itekakva su prijetnja ruskoj crnomorskoj floti. Ukrajinci će se nakon ovog crowdfunding uspjeha vjerojatno još snažnije fokusirati na ovaj oblik prikupljanja novca za vojne operacije.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.