1 min. čitanja

Ukrajinci potopili ruskog minolovca - koristili američke rakete?!

Ukrajinci potopili ruskog minolovca  - koristili američke rakete?!
Foto: Screenshot/X

Potopljen je još jedan brod ruske crnomorske flote, a značajna je informacija da us se pritom izgleda koristile rakete ATACNS s bojevim glavama od preko 200 kilograma.

Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi kako su njihove snage potopile minolovca Kovrovets u noćnom napadu na luku Sevastopolj na Krimu, nekih 240 kilometara od linije fronte. Gubitak su potvrdili i ruski kanali na mreži Telegram.

Ali ona "zanimljivija" informacija je da su Ukrajinci možda uspjeli potopiti brod dvama raketama ATACMS američke izrade, prenosi Business Insider.

Ako je Ukrajina zaista pogodila "Kovrovets" ATACMS-ima, to može značiti dvije stvari. Prvo, da je Ukrajina uz M30 i M-39A1 dobila i rakete M48 dometa 270 kilometara ili M57 dometa preko 300 kilometara s bojevim glavama težine oko 210 kilograma.

Protuzračno oružje S-400 dugog dometa, kojim Rusi štite Sevastopolj i obližnju zračnu bazu Belbek, nije uspjelo zaustaviti rakete što znači da bi, ako se ne sjete boljeg načina, ovo za Ruse moglo imati teške posljedice. Toliko teške da bi im luka u Sevastopolju mogla postati neupotrebljiva.

Za Ruse je ogroman problem i prijetnja koju precizni ATACMS-i s moćnim bojevim glavama predstavljaju za Krimski most koji spaja južnu Rusiju s okupiranim Krimom. Ova preciznost mogla bi garantirati da će M48 ili M57 udariti u most jednako kao što su pogodili brod.

Neki vojni stručnjaci smatraju kako je upravo Krim ključni teritorij cijelog rata stoga bi ovo zaista moglo imati snažne implikacije. Ako Ukrajina može presjeći željeznicu i srušiti Krimski most, mogla bi izolirati ruske trupe na Krimu.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.