3 min. čitanja

UKRAJINCI POSLALI RUSIMA IZNENAĐENJE Besposadno plovilo nakrcano eksplozivom neopaženo im stiglo u vojnu luku!

UKRAJINCI POSLALI RUSIMA IZNENAĐENJE Besposadno plovilo nakrcano eksplozivom neopaženo im stiglo u vojnu luku!
Foto: Twitter

Izgleda da Rusi nisu u problemu samo kad je kopnena vojska u pitanju, jer im i oni ostaci Crnomorske flote sada strepe u strahu od diverzija. Kako se čini prema javno objavljenim fotografijama, nepoznato plovilo provuklo se pored patrola ruske mornarice i doslovno uvuklo između brodovlje i to na područje uz glavnu mornaričku bazu Sevastopolj, na okupiranom ukrajinskom poluotoku Krimu.  

Rat je majka izuma. Ukrajina, suočena s mnogo većom i impozantnom konvencionalnom silom, pokazala se sposobnom za inovacije i improvizaciju.

Neidentificirano površinsko plovilo bez posade pronađeno je na plaži u blizini glavne ruske pomorske baze u Sevastopolju. Uvala se nalazi odmah ispred ulaza u luku i to u području koje koristi ruska mornarica. Udaljen je oko 150 nautičkih milja od obale koju kontroliraju ukrajinske snage, piše Naval News.

Brojne značajke ukazuju na to da ovim besposadnim plovilom krcatim eksplozivom upravlja Ukrajina. More ga je izbacilo na obalu, a fotografije su se pojavile na Twitteru.

Specijalizirani vojni portal The War Zone navodi kako dodatnu vjerodostojnost objavljenim fotografijama nasukanog morskog drona daje i veliki desantni brod ruske mornarice, Projekt 775 klase Ropucha, za koji se zna da je stacioniran u Sevastopolju.

Samoubilački morski dron bez radarskog odraza?

Ovo neobično plovilo je malo, ali svrhovito. Pokreće ga jedan motor s mlaznom turbinom, što sugerira relativno visoke performanse i da je plovilo dizajnirano za brzinu. A tako mali brod, veličine kajaka, najvjerojatnije ima vrlo mali radarski odraz, pa zato nije ranije ni uočen.

Na vrhu plovila nalaze se brojni senzori. Glavna je kamera montirana na manji jarbol i uređaj za infracrvenu detekciju, okrenut prema naprijed (FLIR). To je vjerojatno glavni senzor za upravljanje i svjesnost o situaciji. Iza kamere nalazi se antena, koja najvjerojatnije služi za navigaciju i/ili komunikaciju.

Na pramcu se nalazi manja kamera ili senzor koji izgleda kao da je pričvršćen prema naprijed. U pramcu su dva senzora okrenuta prema naprijed.

Fotografije ne prikazuju unutrašnjost plovila. Obalni obrambeni brodovi bez posade bili su i dio vojnog paketa pomoći Ukrajini, koji je američki Pentagon objavio još u travnju. The War Zone ocjenjuje kako je na misterioznom plovilu vidljiv niz značajki koje bi mogle ukazati na to da je to prije oružje nego špijunski čamac.

Neki su promatrači sugerirali da bi dvije izbočine na pramcu mogle biti kontaktni detonatori koji pokreću eksplozivnu napravu nakon što pogode veliki objekt, kao što je neprijateljski brod. Senzor na pramcu mogao bi biti i laserski sustav za određivanje udaljenosti koji pomaže u mjerenju do cilja.

-Ova naprava je dizajnirana da udari u drugo plovilo i detonira, poput moderne interpretacije eksplozivnog čamca - piše H.I. Suton za Naval news. To također objašnjava priličan broj senzora na pramcu.

Iako nisu jasne točne okolnosti kako se taj dron našao na plaži, lokalna izvješća sugeriraju da je plovilo odvučeno na pučinu i uništeno. Lokalni mediji izvijestili su: "Eksplozija u Sevastopolju uništenje je plutajućeg drona". Ruski guverner okupiranog Sevastopolja putem društvenih medija je također potvrdio uništavanje. Dizanje u zrak podupire pretpostavku da je plovilo bilo krcato eksplozivom.

Čini se da će ruski agresori, ionako već umorni, sada morati dodatno otvoriti oči...

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusi u strahu od napada premjestili podmornice s Krima
Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo dnevno izvješće njihovih obavještajaca o stanju u Ukrajini. Danas su se dotakli ruske crnomorske flote. “Zapovjedništvo ruske Crnomorske flote gotovo je sigurno premjestilo svoje podmornice klase KILO iz matične luke Sevastopolj na Krimu u Novorosijsk…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.