Ukrajinci optužili Ruse da prekrivaju imena i brojeve na bojnim brodovima

Ukrajinska državna granična služba izvijestila je da agresorska vojska Rusije bojom prekriva imena i brojeve na svojim brodovima.

Tvrde da su metode kojima se služe Rusi prljave i podsjećaju na najniže tradicije piratstva.

– Ovu akciju doživljavamo kao pripremu za buduće provokacije protiv civilnih brodova s ​​naknadnim optužbama ukrajinskih ratnih brodova – poručuju iz državne granične službe Ukrajine.

Pod izlikom lažne protuterorističke operacije blokiran je rad ukrajinskih luka. Gađana su 4 civilna broda. Iz jednog od postrojenih tankera dogovorili su ekološku katastrofu. Zaplijenili su jedno plovilo za traganje i spašavanje i više puta prijetili oružjem brodovima za spašavanje koji su pritekli u pomoć posadama pogođenih plovila. Zemlja bez časti i dostojanstva ne može uživati ​​u prednostima promicanja plovidbe, piše Odessa Journal, a iako je dio ovih tvrdnji već i potvrđen, uslijed ratnih zbivanja u cijeloj zemlji, pa i u području Crnog mora, sve izrečeno je trenutno nemoguće neovisno provjeriti.

List podsjeća i da ruski brodovi uskoro neće moći napuštati luke zbog odbijanja tvrtke Lloyd’s Voyage Rus da proda i nadogradi elektroničke navigacijske karte C-MAP, koje koristi većina ruskih brodova. Zemlje EU i Ujedinjeno Kraljevstvo razmatraju zabranu ulaska ruskim brodovima u njihove luke. Švedske luke već su bojkotirale sve ruske brodove i teret. Dunavska komisija oduzela je Rusiji ovlasti i zatražila odštetu zbog ometanja plovidbe.

A Turska koristi svoje ovlasti prema konvenciji iz Montreuxa iz 1936. da zatvori Bospor i Dardanele za strane ratne brodove u vrijeme rata i u slučaju prijetnje.

List zaključuje da prefarbana imena i brojevi na brodovima neće pokriti od srama i prijezira diljem svijeta, te podsjećaju da će svi umiješani odgovarati za ratne zločine i one koji su te ratne zločine prešutjeli.

Podsjetimo, ruske pomorske snage u Crnom moru granatirale su u ponedjeljak neke stambene zgrade na periferiji grada. Odesa se smatra glavnim strateškim i simboličnim ciljem za Rusiju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Počeo ruski napad na najveću ukrajinsku luku Odesu