1 min. čitanja

Ukrajina se priprema napasti Krim: “Čitava Crnomorska flota je meta!”

Ukrajina se priprema napasti Krim: “Čitava Crnomorska flota je meta!”
Foto: Ministarstvo obrane Rusije

Ukrajina se priprema napasti crnomorski poluotok Krim, koji je Rusija okupirala i anektirala 2014. godine i gdje se nalazi ruska Crnomorska flota, prema riječima vladinog dužnosnika.

– Planiramo vratiti Krim i sa Zapadom razgovaramo možemo li koristiti njihovo naoružanje kako bismo ciljali ruske snage stacionirane na poluotoku – rekao je ukrajinski ministar obrane Volodimir Havrilov The Timesu tijekom svoga posjeta Londonu.

– Prije ili kasnije imat ćemo dovoljno resursa da napadneno Ruse u Crnom moru i na Krimu. Krim je ukrajinski teritorij i stoga su ruske snage ondje naša legitimna meta –  izjavio je nakon sudjelovanja na jednoj panel diskusiji u britanskoj prijestolnici.

Kazao je da je Krim moguće vratiti ili diplomatskim ili vojnim putem.

– Moramo dobro promisliti koji je pravi način. Rusija će svakako morati napustiti Krim želi li nastaviti postojati kao država – dodao je Havrilov koji je govorio i o prijetnju koju ruska Crnomorska flota predstavlja ukrajinskim snagama, prenosi Jutarnji list.

– Imamo protubrodske sposobnosti i prije ili kasnije ciljat ćemo flotu – rekao je.

– Spremni smo ih naciljati duž cijelog Crnog mora ako budemo imali tu mogućnost – rekao je.

– Crnomorska flota predstavlja nam permanentnu prijetnju. S obzirom na nove tehnologije i sposobnosti koje dobivamo, moramo nešto učiniti po tom pitanju. Prvi korak je bila operacija na Zmijskom otoku. Dobivamo protubrodske sposobnosti i prije ili kasnije čitava će flota postati naša meta. To je neizbježno jer našem narodu moramo zajamčiti sigurnost – izjavio je Havrilov.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov reagirao je rekavši da su izjave Havrilova potvrdile nužnost “specijalne vojne operacije” kako službeno nazivaju rat u Rusiji.

– Samo tako Ukrajina može biti oslobođena od takvih predstavnika vodstva – rekao je Peskov, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS.

Zamjenik predsjednika ruskog vijeća sigurnosti i nekadašnji predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev prije nekoliko dana je ustvrdio da odbijanje Ukrajine i zapadnih sila da priznaju kontrolu Moskve nad Krimom predstavlja “sustavnu prijetnju” za Rusiju, a da će svaki vanjski napad na regiju izazvati “odgovor sudnjega dana”.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.