2 min. čitanja

UKLETI OTOK ISPRED DUBROVNIKA – Raj kojeg nitko ne želi

UKLETI OTOK ISPRED DUBROVNIKA – Raj kojeg nitko ne želi
Foto: Morski HR

DUBROVNIK – Gotovo pet godina privatni vlasnici žele prodati mali otok ispred Dubrovnika. Uzalud, jer tamo nitko ne želi živjeti! Razlog? Njegova prošlost i danas stvara nelagodu, zbog čega mnogi vjeruju da je otok uklet.

Sve o Daksi zvuči kao raj: mali nenaseljeni otok u Jadranskom moru, nalazi se neposredno ispred dubrovačke luke Gruž, zarastao u impresivnu šumicu borova ispred koje je zapanjujuća plaža. A najbolje od svega: ova prirodna ljepota je za prodaju. Samo je nitko ne želi!

Photo: Google Earth

Još 2013. godine brojni mediji, poput britanskog dnevnika “Daily Mail” izvijestili su o prodaji otoka. Privatni vlasnici Nila Perica Dusilo Floršuc i Franica Dusilo Čavić nude Daksu za oko 2 milijuna eura. Sve do danas – uzalud.

Osim nekoliko ribara i turista danas rijetko zaluta duže na najmanji otok Elafita. Nekoliko ruševnih zgrada svjedoči da se nekad na otoku živjelo. To uključuje franjevački samostan sv. Sabine iz 1281. godine – jedan od najstarijih na području oko Dubrovnika i nekad mjesto susreta vjernika iz cijele Europe. Osim toga, tu su i ruševine tornja koji je služio kao tvrđava i zvonik, kao i svjetionik iz 19. stoljeća. Daksa je danas nenastanjena.

Photo: Boris Kačan

Ostavljena mrtva tijela

Ali zašto nitko desetljećima ne želi živjeti na ovom malom otočnom raju? Razlog je povijesni događaj koji se dogodio prije više od 70 godina. Nedugo prije kraja Drugog svjetskog rata, u listopadu 1944. godine, Dubrovčane okupirane od strane njemačkih trupa oslobodili su jugoslavenski partizani. Sve osobe osumnjičene za suradnju s nacistima uhićene su i mučene.

Ukupno je 53 od 300 zatvorenika u konačnici odvedeno na Daksu i likvidirano bez suđenja, uključujući svećenstvo i tadašnjeg gradonačelnika. U objavi za javnost izrečeno je kako je „kazna izvršenja u ime jugoslavenskog naroda”. Bez sahrane ili ikakvog ukopa, tijela su ostala na otoku.

¸Photo: Morski.hr

Priče o duhovima na otoku

Stariji stanovnici pričali su o noćnoj paljbi iz oružja koja se mogla čuti do obližnjeg Gruža. Neki zatvorenici obješeni su o tamošnje čemprese, a neke su bacali niz stijene dok su im tijela u moru nalazili stanovnici u blizini dubrovačke luke.

Sve do 1990. godine vrijedila je stroga zabrana posjeta otoku. Čak i danas, Dubrovnikom kruži legenda da duhovi opsjedaju Daksu tražeći pravdu, tako da je u tom gradu ovo oš uvijek dosta kontroverzna tema.

Žrtve s Dakse sahranjene su 2010. godine. DNK analizom utvrđen je identitet 18 osoba, dok se od ostalih 35 osoba nije mogao utvrditi.

Travelbook, D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.