2 min. čitanja

Uklanja se otpad na području Paklinskih otoka

Uklanja se otpad na području Paklinskih otoka
Foto: Planinarsko društvo Hvar

HVAR/PAKLINSKI OTOCI - Nakon ronilačke akcije provedene u listopadu 2022., Planinarsko društvo Hvar nastavlja s provedbom ekoloških akcija uklanjanja otpada na području Paklinskih otoka. Tijekom prve akcije prikupila se tona i pol otpada s morskog dna na području 6 uvala Paklinskih otoka koje su pod najvećim pritiskom nautičkog turizma, te u kojima je zabilježen znatan donos otpada morskim strujama i jakim vjetrovima s juga tijekom zimskih mjeseci.

Provedba navedenih aktivnosti dio je projekta Pakleni otoci u plavom i zelenom sufinanciranog od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Hvara. Partneri projekta su Grad Hvar, Javna ustanova More i krš te Zajednica sportskih udruga Grada Hvara.

Jesenska ekološka akcija pokazala je povećanje razine svijesti lokalne zajednice o problemu morskog otpada jer je prikupljena značajno manja količina otpada u odnosu na prethodnu akcije. Sljedeća, proljetna ekološka akcija provest će se u nedjelju, 7. svibnja, a uz uklanjanje otpada s morskog dna obuhvatit će se i obalno područje Paklinskih otoka. Autonomni ronioci i ronioci na dah sudjelovat će u ronilačkoj akciji, dok će otpad na obali vrijedno pokupiti volonteri Planinarskog društva Hvar i Crvenog križa Hvar.

U suradnji s Osnovnom školom Hvar, organizirati ćemo još jednu ekološku akciju, 18. svibnja. Učenike viših razreda uključit ćemo kao volontere čistke na obali, te će uz stručno vodstvo oceanografkinje, Jelene Kurtović Mrčelić naučiti nešto više o problemu otpada u moru, odgovornosti svakog pojedinca te važnosti očuvanja mora i njegove bogate bioraznolikosti.

- Ovakvim i sličnim akcijama kontinuirano radimo na podizanju svijesti lokalne zajednice o potrebi očuvanja okoliša, životu u skladu s prirodom, i potičemo razvoj volonterstva. Posebno nas veseli suradnja s OŠ Hvar i educiranje mladih o prirodnom bogatstvu koje nas okružuje te način na koji svatko od nas može doprinijeti njegovom očuvanju. Bilo to kroz sudjelovanje, ili još bolje, organiziranje sličnih akcija, recikliranje ili smanjenje upotrebe plastike.

Logističku podršku i tijekom ove akcije pružiti će  Komunalno društvo Hvar, Nautički centar Hvar, ronilački centar Aqualis, Crveni križ Hvar, ACI d.o.o.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.