1 min. čitanja

Ugrožen riblji fond: 10 posto ulova baca se natrag u more!

Ugrožen riblji fond: 10 posto ulova baca se natrag u more!
Photo: Pixabay

Čovjekova pohlepa nema granica. Rast stanovništva i stalne potrebe za resursima crpe Zemlju do granica pucanja. Istraživanja na kojima je radilo 300 stručnjaka iz cijelog svijeta, pod krovnim organizacijama  sveučilišta Western Australia i British Columbia trajala su 10 godina i dala su prve nimalo ohrabrujuće rezultate. Ribarske flote natrag u more bace gotovo 10 posto ukupnog ulova, tvrde znanstvenici u časopisu Fish & Fisheries

Kad je ulovljena, ne može dugo ostati živa, tako da je većina bačene ribe gotovo ili potpuno uginula. Ako ćemo o brojkama, to je gotovo 10 milijuna tona ribe. Za usporedbu, u Jadranu se godišnje ukupno ulovi oko 150 tisuća tona ribe!

Photo: Wikimedia

Ribarska industrija podložna je konkurenciji više no ikad, pa se baca riba koja nije uklopljena u normative. Nekad su to “nedozvoljene” dimenzije ili kvaliteta ulovljene ribe, dok je drugi put bizarna situacija u kojoj se baca ona vrsta za koju ribarski brod nema koncesiju ulova.

U prilog ovoj tezi ne ide ni rast cijena određenih vrsta ribe, zbog čega izlov, poput lova na gotovo izumrle vrste životinja, predstavlja doista ozbiljnu opasnost za čovječanstvo!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.