4 min. čitanja

Ugovoreno projektiranje proširenja luke Senj

Ugovoreno projektiranje proširenja luke Senj
Foto: TZ Senj

SENJ - Kroz tri do četiri godine Senj bi trebao imati novi izgled luke i njenu novu i sadržajniju funkciju. Konkretnu vrijednost same investicije pokazat će projekt, dok procjene govore da bi to moglo biti između 15 i 20 milijuna eura.

U Lučkoj upravi Senj potpisan je ugovor o projektiranju, odnosno izradi tehničke dokumentacije temeljem koje će se ishoditi građevinska dozvola za radove proširenja luke Senj.

Činu potpisivanja prisustvovali su i župan ličko-senjski Ernest Petry, predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović, gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović, te predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Senj Krunoslav Tomljanović i član Upravnog vijeća Mario Tonković-Buco.

Kako je naglasio ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić izrada tehničke dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole za proširenje luke Senj sastavni je dio Master plana razvoja luka Lučke uprave Senj koji je izrađen u sklopu EU projekta FRAMESPORT, odnosno inicijative za integrirani i održivi razvoj luka županijskog i lokalnog značaja kao proaktivnog pokretača društveno ekonomskog razvoja lokalnih obalnih područja.

- S ovim projektom luka Senj će biti u funkciji javnog duž obalnog linijskog prijevoza te u funkciji turizma kao poveznica prema nacionalnim parkovima Plitvička jezera i Sjeverni Velebit, dobit će se i novi ribarski, komunalni i nautički vezovi. Luka će biti i u funkciji industrije, a dati će i novu vizuru središtu Senja kao urbanog mjesta tim više što je luka ima kulturnu zaštitu pa će se svi radovi voditi temeljem već izrađenog konzervatorskog elaborata.

Projekt predviđa zaštitu luke i sadržaje unutar luke. Zaštita podrazumijeva produženje primarnih lukobrana za 30 i 100 metara, a sadržaji u luci su produženje postojećih gatova za 20 do 60 metara, te izgradnja novog gata sa platoom, izgradnja superstrukture struje i vode na sve gatove, a na operativnom dijelu izgraditi će se pumpna stanica i trafostanica za plovila te izgradnja uređaja za prihvat balastnih, kaljužnih i fekalnih voda - pojasnio je projektni zadatak ravnatelj Dešić.

Dodao je da je već u tijeku dovršetak uređenja nove zgrade Lučke uprave Senj smještene u samoj luci, sa sedam kancelarija i pet poslovnih prostora i čiji se završetak očekuje koncem travnja, piše Novi List.

- Proširenje luke Senj je značajno i za sam Grad Senj, ali i Ličko-senjsku županiju i svesrdno podupirem ovaj projekt. I danas na području Senja imamo značajna ulaganja od strane resornog Ministarstva pomorstva, mora i infrastrukture, od luke Stinica gdje se gradi treća rampa, do uređenja poslovne zgrade Lučke uprave u Senju i radova na pojačanom održavanju luke Senj.

Za sredstva koja su za to osigurana preko resornog ministarstva i fondova EU možemo kazati da ih Vlada RH ravnomjerno raspoređuje kroz projekt Jadranske renesanse na području cijele RH. Zadovoljni smo s ulaganjima u pomorsku infrastrukturu na području Ličko-senjske županije, od Karlobaga, do Novalje i Senja.

Ova investicija proširenja luke Senj definitivno će poboljšati kvalitetu života ovdje i cilj je što prije ishodovati građevinsku dozvolu i aplicirati projekt za financiranje iz EU fondova i resornog Ministarstva - rekao je župan Petry, a zadovoljstvo projektom izrazio je i gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović.

- To će biti jedan od najvećih projekata na području Grada Senja koji će obilježiti buduće vrijeme i razvoj Grada Senja. Luka općenito u primorskom gradu puno znači. Želim da se projektiranje završi što prije kako bismo projekt mogli kandidirati za financiranje - rekao je gradonačelnik Tomljanović.

Projektiranje je povjereno tvrtki Obala iz Splita, koja je specijalizirana isključivo za projektiranje pomorskih građevina.

- Naša tvrtka je u stopostotnom vlasništvu državne tvrtke Plovput. Radimo diljem Jadrana od Savudrije do Privlake i zahvalni smo na prilici za suradnju sa Lučkom upravom Senj - kazao je direktor Obale d.o.o. Goran Vego koji je s ravnateljem Dešićem potpisao ugovor.

Ugovorena vrijednost izrade projektne dokumentacije za proširenje luke Senj je 104 tisuće eura, a prema ugovorenim rokovima do kraja godine bi se mogla ishoditi i građevinska dozvola.

Tada će se projekt kandirati na sredstva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i kroz tri do četiri godine Senj bi trebao imati novi izgled luke i njenu novu i sadržajniju funkciju.

Konkretnu vrijednost same investicije pokazat će projekt, dok procjene govore da bi to moglo biti između 15 i 20 milijuna eura.

Dorotea Prpić

PROČITAJTE JOŠ:

Radovi u senjskoj luci ne idu po planu - depresija mijenja idejno rješenje
Na jednom dijelu luke nema čvrste stijene pa se taj dio obale neće moći raditi na klasičan način nego na pilotima, što dodatno poskupljuje radove – kaže ravnatelj Lučke uprave Senj. U senjskoj luci traju radovi druge faze šeste etape izvanrednog održavanja, vrijednost im je 4,6 milijuna kuna
Pogledajte prelijepe fotografije na kalendaru DHMZ-a za 2023. godinu
Siječanj krasi fotografija senjske rive naziva “Zaleđeni trenutak”, veljaču panorama Paga sa zloslutnim sivim oblakom nadvijenim nad otokom, a ožujak cvijeće pod snijegom slikano na Škrljevu nedaleko Rijeke. Kalendare DHMZ-a već tradicionalno krase fantastični uradci meteofotografa koji hvat…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.