Ugljan sve popularniji za život, traži se kuća više

UGLJAN - Dok je na većini hrvatskih otoka stanovnika sve manje, na Ugljan svake godine doseljavaju nove obitelji. Što ih privlači na otok?

Zima na otoku znači prazne plaže i uličice, ali kupača ipak ima iako je i u moru i u zraku samo deset stupnjeva. Soboslikar Ante Dorkin svakodnevno kombinira posao, trening i kupanje.

- Otok ipak ima svoje čari. Lipo je otići do grada malo, ali otok je otok - istaknuo je Dorkin.

Ugljan slovi za otok na kojemu nije teško živjeti čak ni mladima. Tako Marko Sorić živi na otoku, a svakoga dana putuje u srednju školu u Zadru. Rekao je da mu nije veliki problem jer na rasporedu ima dosta brodova.

Biciklističke staze pune su i zimi. Ante Babin iz Biciklističkog kluba Macaklin Zadar kazao je da im je od grada do otoka potrebno svega 20 minuta.

- Imamo tu brdo, malu šumicu, uređujemo staze i prvenstveno zato dolazimo -dodao je Babin.

Direktor turističke zajednice Preko, Ivan Košta, rekao je da se takve manifestacije zasigurno više događaju u periodu izvan sezone.

Obitelj Leonine Gray porijeklom je s Ugljana, ali je ona odrasla u Zagrebu. Na otok je došla sa suprugom Škotom i dvoje djece.

- Živjeli smo prije u Zagrebu, a onda nam je postalo previše svega, previše čekanja na tramvaj. Jednostavno, ubrzan je život i nekako nam se činilo da nigdje ne uspijevamo doći - ispričala je Gray dodavši da su odlučili uložiti u kuću umjesto da plaćaju najam.

Irena Rančić također je rođena Zagrepčanka otočnih korijena. Majka je dvoje djece i slikarica koja je otvorila svoju galeriju i predaje crtanje u mjesnom Pučkom učilištu.

- Pitaju me često kakav mi je život zimi, a meni je to isto kao što mi je bilo u Zagrebu. Dođeš s posla, doma si, a ovdje bar imaš prirodu, more, prekrasan pogled, odeš u šumu gore. Nekako je ljepše i za djecu - govori.

Njezina kćer Leni Rančić bavi se suvremenim plesom, a otkrila je da bi se vratila na Ugljan čak i kada bi otišla negdje drugdje. Desetogodišnja Leni pronašla je savršenu formulu za opstanak Ugljana i u budućnosti, piše Danas.hr.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

BABY BOOM NA OTOKU Ugljan proživljava pravu demografsku ekspanziju | | Morski HR
Život okružen morem vječni je mamac za zaljubljenike u otoke. No tko god zagrebe malo ispod površine, zna da je život na otoku, u odnosu na onaj na kopnu, znatno teži. To ne vrijedi i za Ugljan, koji
Kapetanova klupa zaokružila ciklus unikatnih mozaik-klupa u Ugljanu
Malo je projekata i akcija koji su u posljednjih osam godina naišli na sveopće prihvaćanje i uključivanje domaćeg stanovništva kao što je projekt “Svako misto svoju klupu ima”, koji su zajednički pokrenuli Turistička zamjednica mjesta Ugljan i Božica Kliman. Još jednom se to potvrdilo i na…