Uginula glavata želva koju su hrabri šibenčani izvukli iz ilegalne ribarske mreže

PULA/ŠIBENIK - U Centar za oporavak morskih kornjača u Puli, u petak je pristigla ozlijeđena glavata želva, koju su usred noći spasili hrabri Šibenčani. Nakon nekog vremena provedenog u moru, bez zraka, kornjača je jedva prodisala, bila je živa, ali u kritičnom stanju. Brzo je potom transportirana u Pulu.  

- Jedinka je dan prije bila zapetljana u ilegalnu mrežu stajaćicu u Šibeniku. Iako je tim ronioca uspio jedinku izvaditi iz mreže njeno zdravstveno stanje je bilo i dalje kritično. Nažalost, kornjača je nakon dolaska u naš Centar tijekom noći uginula - javljaju iz Aquariuma Pula.

- Pristigla je s povećom ozljedom oklopa, ali detaljnijim je pregledom ustanovljeno kako je rana starija nekoliko mjeseci te je vezivno tkivo već očvrsnulo. Jedinka je duže vrijeme provela zapetljana u mreži, te je moguće da je to bila ključna stavka ovakvog ishoda, međutim točne će se informacije znati tek nakon službene sekcije koja će se provesti u HVI-u - poručuju i zahvaljuju se Goranu Šimiću, grupi Kornjace.com – Divni Svijet Kornjača i svima koji su pomogli u akciji spašavanja.

O ishodu incidenta, obavijestili smo i Upravu ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, te pitali, je li sporna mreža uklonjena i možemo li uskoro očekivati da Uprava ribarstva krene u nove akcije čišćenja podmorja od ilegalnog ribolovnog alata, zajedno s MORH-om, kako su to radili u dva navrata i do sad?

- Inspekcija je u petak sve pregledala i nije na toj lokaciji prinašla niti jedan nelegalni alat, a može se očekivati da inspekcija i Obalna straža uskoro krenu u nove akcije - kazala nam je glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede, Maja Popović.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Šibenčani u noćnoj akciji spasili ugroženu glavatu želvu iz ilegalne mreže!
ŠIBENIK - Nekolicina hrabrih i plemenitih Šibenčana sinoć su napravili pravo herojsko djelo. Vidjeli su ugroženu kornjaču, glavatu želvu zapetljanu u ilegalnu ribarsku mrežu i hitro se organizirali za njeno spašavanje. Ronilac na dah Ivan Aleksić javio nam se još sinoć da nas pita kome se javiti.…