Uđu li u NATO, Rusi prijete Finskoj i Švedskoj vojnom odmazdom

Nakon što su finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin izjavili da će ta zemlja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u “bez odgađanja”, isto je učinila i švedska Vlada, što je potvrdila njihova premijerka Magdalena Andersson. Naravno, ovo se nije svidjelo Rusima koji ionako već kipe od bijesa zbog europske pomoći napadnuoj Ukrajini.

Javna potpora članstvu u NATO -u u Finskoj se utrostručila, a posljednja anketa javnog emitera Yle pokazuje 76% Finaca za u usporedbi s oko 25% prije invazije, uz samo 12% protiv. Predsjednik, premijer i visoki ministri vlade sastat će se u nedjelju kako bi donijeli službenu odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo zemlje. Pozitivna odluka bi potom bila predstavljena parlamentu na odobrenje početkom sljedećeg tjedna.

Susjedna Švedska slijedit će taj primjer, a njezini vladajući socijaldemokrati u nedjelju bi trebali odlučiti hoće li poništiti svoje dugogodišnje protivljenje članstvu u NATO-u, otvarajući put aplikaciji za pridruživanje savezu od 30 zemalja.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Finsku dočekati “topla dobrodošlica” u savez i obećao da će proces pristupanja biti “gladan i brz”, iako bi ratifikacija od strane svih 30 članica mogla potrajati nekoliko mjeseci.

Rusija ovo smatra prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti

Rusija je u više navrata upozoravala i Finsku i Švedsku protiv pridruživanja NATO-u, rekavši da bi je “ozbiljne vojne i političke posljedice” takvog poteza prisilile da “obnovi vojnu ravnotežu” jačanjem svoje obrane u regiji Baltičkog mora, uključujući i postavljanjem nuklearnog oružja.

Ministarstvo obrane u Moskvi priopćilo je u četvrtak da bi finska odluka o pridruživanju savezu bila “radikalna promjena” u vanjskoj politici zemlje koja bi “natjerala Rusiju da poduzme korake odmazde, vojno-tehničke i druge prirode, kako bi zaustaviti pojavu prijetnji njezinoj nacionalnoj sigurnosti”.

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik, rekao je da bi “proxy rat zapadnih zemalja s Rusijom” “povećao vjerojatnost izravnog i otvorenog sukoba između NATO-a i Rusije”. Rekao je da će finsko članstvo “definitivno” biti prijetnja sigurnosti Rusije.

Pozivajući zapad da “ne laže sebi i drugima” i “davi se u paroksizmima rusofobije”, Medvedev je rekao da takav sukob “uvijek ima rizik da se pretvori u punopravni nuklearni rat” i da bi to bilo “katastrofalno za svatko”.

Druge vlade u regiji pozdravile su izjavu Helsinkija. Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je da će finsko članstvo “ojačati NATO i našu zajedničku sigurnost”. Kopenhagen će učiniti sve za brzi proces prijema, rekla je.

Finska i Švedska službeno su nesvrstane, ali su postale NATO partneri – sudjelujući u vježbama i razmjenjujući obavještajne podatke – nakon što su napustili svoju strogu neutralnost kada su se 1995. pridružili EU-u nakon završetka hladnog rata.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Švedska idući tjedan šalje zahtjev za članstvo u NATO-u
FINSKA ODLUČILA: “Želimo ući u NATO, bez odgađanja!”