2 min. čitanja

Udruga “Zelene stope“ i poštari Hrvatske pošte u desetoj akciji čišćenja autoolupina

Udruga “Zelene stope“ i poštari Hrvatske pošte u desetoj akciji čišćenja autoolupina
Foto: Romeo Ibrišević

ZAGREB – Udruga “Zelene stope” u  petak, 13. svibnja 2022. godine, zajedno s poštarima Hrvatske pošte, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Grdanjci i lokalnim stanovništvom iz Samobora i okolice uklonila je još jednu automobilsku olupinu iz Žumberačkog gorja.  Zbog ljudskog nemara olupina je završila na teško dostupnom mjestu, duboko u Parku prirode Žumberak, u Novom selu Žumberačkom.

Autoolupinu je pronašao  Petar Martič dok je pokušavao  prokrčiti zarasli  put do potoka, a kako se dobar glas daleko čuje, znao je koga zvati za pomoć pri uklanjanju. Romeo Ibrišević, osnivač Udruge “Zelene stope”, poziv je odmah prihvatio i zajedno sa samoborskim poštarom Miljenkom Rešetarom, organizirao već uhodanu ekipu koja je teško dostupnu olupinu vrlo spretno maknula iz Parka prirode.

Foto: Romeo Ibrišević

Ovo je jedna od 16.000 automobilskih olupina koje je iz prirode, diljem Hrvatske, uklonila Udruga “Zelene stope”. Njezin osnivač, fotograf i aktivist Romeo Ibrišević, time se bavi još od 2004. godine, a posljednjih 10 godina  pridružili su mu se i poštari Hrvatske pošte.

– Poštari već 10. godinu zaredom pokazuju nesebičnu volju i nakon napornog radnog dana zasuču rukave da bi pomogli učiniti našu prirodu čišćom i ljepšom. Kad ima volje, ima i načina a budući da je doživjela  jubilarnu desetu godinu, siguran sam da će se ova akcija  nastaviti i dalje – rekao je Romeo Ibrišević.

Foto: Romeo Ibrišević

Svaki dan je dobar dan za zaštitu okololiša, a ove, naizgled male akcije, iznimno su značajne za očuvanje prirodnih bogatstava Hrvatske kao i za podizanje svijesti građana o problemima onečišćenja govori nam Marko iz tvrtke Makita koja je svojim motornim pilama krčila put do auto olupine koju su djelatnici CIOS a odvezli na svoje reciklažno dvorište. Nakon rada svi sudionici okrijepu su našli u Grkokatoličkom uredu u selu Grabar.

Foto: Romeo Ibrišević

Rad Udruge možete pratiti na njihovim internetskih stranicama, mnoge akcije radili su i radit će i na hrvatskim otocima, a sve ljubitelje prirode pozivaju da se pridruže budućim akcijama i učine našu lijepu zemlju jos ljepšom.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

“Što se čeka, vadimo!” Nesvakidašnja izložba o olupinama s otoka Mljeta
VIDEO Zanimljiva akcija na Mljetu povodom Svih svetih: “I limeni ‘mrtvaci’ naši su ‘pokojnici’”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.