Učenici Pomorske škole u Splitu predstavljaju našu zemlju u Europskom parlamentu

SPLIT - Učenici  Pomorske škole u Splitu, pobjednici projekta ekoLucija 101 u kategoriji srednjih škola, s ponosom će predstaviti našu zemlju u Europskom parlamentu.

Mladim nositeljima 'ekološke revolucije' iz Pomorske škole u Splitu pripala je čast da učeničke klupe zamijene zastupničkima i to u Strasbourgu.

U natječaju projekta ekoLucija 101 konkuriralo je 85 osnovnih i srednjih škola. Partneri projekta su Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i tvrtka Stemi.

Na vlastitim primjerima dobre prakse i promicanjem ekologije mora, ovi mladi ljudi sustavno ukazuju na problem zagađenja i očuvanja bioraznolikosti mora, a koji se u posljednjim desetljećima uslijed sve većeg zagađenja - prvenstveno plastikom - pretvara u najveći ekološki problem na svijetu.

Znanstvena predviđanja ukazuju da će do 2050. godine, nastavimo li u ovim tempom zagađenja, u oceanima biti više plastike nego ribe. Osim što more izučavaju svjesni prognoze o njegovoj budućnosti, učenici traže načine i modele kako pomoći prirodi te posljedično i čovječanstvu.

Smatraju da javnost još uvijek nije dovoljno educirana, senzibilna ni spremna promijeniti bar dio ponašanja koja idu na štetu moru i živom svijetu mora. Prema njihovim razmišljanjima svaki pojedinac je važna karika u lancu novih ekologa mora.

Upravo je to i koncept školskog projekta 'Zdravo more' kao sustava više projekata koje su učenici proveli ili i dalje provode i uključuje učeničku edukativnu te eko poticajnu Instagram stranicu 'zdravomore.eko' kao i eko akcije u kojima sudjeluju.

Pod mentorstvom profesorice Marijane De Marchi, a kroz projektni sustav 'Zdravo more', učenici su okupljeni u istoimenu eko grupu. Upravo ta grupa može se pohvaliti sudjelovanjem u mnogobrojnim ekološkim akcijama izvan redovne nastave  i to vikendima, pri čemu učenici svoje slobodne vrijeme ulažu u očuvanju mora i obale.

Valja naglasiti da je Pomorska škola u Splitu jedina srednjoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj koja ima smjer ribarsko-nautički tehničar, deficitan i prijeko potreban ribarskoj industriji te da ovi vrijedni učenici pripremaju i izložbu u Prirodoslovnom muzeju u Splitu (rujan), izrađuju dokumentarne filmove, priopćili su iz Pomorske škole Split.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Panel diskusija Pomorske škole u Splitu o važnosti promicanja ekologije mora i održivog ribolova
Gostovali su eminentni stručnjaci i bivši učenik ribarsko-nautičkog smjera koji radi na koćarici, a sudionici su se kroz diskusiju složili po pitanjima potrebe promicanja ekologije mora i održivog ribolova. Kroz školski projekt ‘Ćakulajmo o moru’ Pomorske škole u Splitu po prvi put u Republ…