2 min. čitanja

U Zadru prvi put u svijetu održan tečaj podvodne zaštite olupina

U Zadru prvi put u svijetu održan tečaj podvodne zaštite olupina
Foto: MCPA Zadar

ZADAR - Zadrani su osmislili jedinstveni tečaj in-situ podvodne konzervacije!

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru osmislio je program obuke za stručnjake u području zaštite metalne podvodne kulture baštine. Tečaj je okupio polaznike iz više mediteranskih zemalja: Španjolske, Italije, Grčke i Malte. Uz stručnjake iz MCPA Zadar, u ulozi mentora sudjelovala su najveća imena svjetske podvodne konzervacije, konzervatori-ronioci Ian MacLeod iz Australije i Jean-Bernard Memet iz Francuske te Pablo Pérez-Fuentes Ramos iz Španjolske.

Intenzivni jednotjedni tečaj uključivao je teorijski i praktični dio. Tijekom ronjenja na metalnim olupinama proveden je pregled i opsežna mjerenja korozijskog stanja brodova i zrakoplova u zadarskom i šibenskom akvatoriju. Impresivne olupine iz Prvog i Drugog svjetskog rata svakegodine privlače na tisuće ronioca. Jedna od takvih olupina je avion Junker Ju 87 iz Drugog svjetskog rata, popularno zvan “Štuka” koji je pronađen u podmorju kod otoka Žirja.

Vrijednost olupine izuzetna je i u svjetskim okvirima, budući da su, osim olupine kod Žirja, u svijetu ostala sačuvana tek dva zrakoplova ovog tipa. Uslijed djelovanja korozije, olupinama kroz 10-ak godina prijeti potpuni kolaps ukoliko se već sad ne zaštite na adekvatan način.

Međunarodni tim podvodnih konzervatora i arheologa osmislio je strategiju efektivne zaštite koja u potpunosti zaustavlja propadanje olupina metodom katodne zaštite. MCPA Zadar spomenutu metodu uspješno primjenjuje posljednje četiri godine u zaštiti topova iz 16. stoljeća potonulih kod rta Kamenjak u Istri. Metodom su se navedeni željezni topovi u potpunosti zaštitili od propadanja.

Mjerenja provedena na “Štuki” i ostalim olupinama pokazala su kako bi se takva zaštita i na njima mogla efektivno primijeniti i time spasiti naše podvodno kulturno blago od uništenja.

Zdenka Vrgoč

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.