2 min. čitanja

U Zadru održana konferencija “Održiva poljoprivreda i ribarstvo”

U Zadru održana konferencija “Održiva poljoprivreda i ribarstvo”
Foto: Pexels

ZADAR - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za ribarstvo Antom Mišurom u ponedjeljak, 5. lipnja 2023., u nazočnosti župana zadarskog Božidara Longina te predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, akademske zajednice i proizvođača u sektoru poljoprivrede i ribarstva sudjelovala na konferenciji “Održiva poljoprivreda i ribarstvo” koja se održala u zadarskom Centru za kreativne industrije.

Tom prilikom ministrica Vučković podsjetila je kako koncept održivosti podrazumijeva balans između ekonomske, socijalne i okolišne održivosti, istaknula važnost ulaganja u zelenu arhitekturu, ali i rast i razvoj konkurentnosti i produktivnosti hrvatske poljoprivrede i ribarstva, osiguranja poštenog dohotka poljoprivrednicima te priuštive hrane svim građanima. Također, naglasila je uspješnost Zadarske županije kada je u pitanju korištenje europskih fondova za razvoj poljoprivrede, ribarstva i akvakulture.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Naime, u ovoj je županiji iz Programa ruralnog razvoja odobrena potpora u vrijednosti od gotovo 122 milijuna eura, pri čemu se kroz više od pet stotina projekata Mjere 6 poticao razvoj malih i mladih poljoprivrednih gospodarstava, ali i pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti, povezujući poljoprivredu i turizam. Uz to, putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u Zadarskoj županiji odobreno je više od 111 milijuna eura potpore, što uključuje važna ulaganja u razvoj akvakulture te projekte luke Gaženice i Vela Lamjana.

Tijekom panel rasprave u dva bloka se govorilo o poljoprivredi i ribarstvu. U prvom dijelu o ribarstvu najviše se govorilo o  održivom ribarstvu te iskorištavanju mora u skladu s načelima održivosti kako bi se sačuvala krhka ravnoteža morskih ekosustava. Kada je u poljoprivredi riječ, panelisti su se složili kako je cilj poticati i razvijati proizvodnju koja je temeljena na znanju i iskorištavanju obnovljivih prirodnih resursa.

U panel raspravi sudjelovao je ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura, Leon Grubišić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije Daniel Segarić, predsjednik Udruženja ribarstva pri HGK Ivan Birkić te predsjednik Udruge vinara Zadarske županije Radoslav Bobanović.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.