3 min. čitanja

U Veloj Luci kriju se prava brodska, ručno rađena remek-djela

U Veloj Luci kriju se prava brodska, ručno rađena remek-djela
Foto: Vela Luka Croatia / Facebook

VELA LUKA - Obiteljska stolarska radionica, u predivnoj Veloj Luci, stara je više od osam desetljeća. U njoj se kriju prava brodska, ručno rađena remek-djela. Umirovljeni profesor Vojko Tabain ljubav prema drvu i brodovima nosi još od djetinjstva. A ta je ljubav, mirnim rukama, pažljivo utkana u makete brodova meštra Vojka.

Vojko Tabain, umirovljeni učitelj matematike i fizike iz Vele Luke, pravi je meštar u svakom smislu. Od pokojnog je oca naslijedio stolarsku radionicu otvorenu prije više od osam desetljeća, ali i talent za obradu drva. Njegov je otac svoju prvu brodsku maketu logera izradio 1951., a on je slijedio njegove stope.

- Ja sam kao dijete gledao taj brod i divio se i očito je tada proradilo u meni. Malo genetski, malo predispozicije za sve to i krenuo sam i ja u taj posao - istaknuo je Vojko Tabain, maketar iz Vele Luke.

- Baveći se maketarstvom, definitivno se vraćam u djetinjstvo - kaže.

A krenuo je vrlo rano. Svoju je prvu maketu izradio kao desetogodišnji dječak, a ukupno ih je napravio 40-ak.

- Interesiraju me brodovi moga djetinjstva, brodovi kojih se sjećam. Od velikih do malih, ali baš me najviše interesiraju oni koji su plovili, gradili se - rekao je Tabain.
- Baveći se maketarstvom, definitivno se vraćam u djetinjstvo. Kroz makete žalim za tim proteklim vremenom jer zaista je to bilo bolje, kvalitetnije, životnije nego ovo što danas imamo. Nema više topline u tim brodovima - prisjetio se Vojko.

Bracera, gajeta, barka, kaić i raznoliki brodovi. Različitog izgleda i dimenzija, u svaki je utkano mnogo ljubavi. Cijela flota plovi Vojkovom radionicom i svaki priča svoju priču. A koća zaslužuje posebno mjesto.

- To je ribarski brod kojeg je naše brodogradilište Greben prije 50 godina, napravili su kalup i lijevali su korito broda od plastike. Ja sam onda dobio jedan takav odljevak i poželio sam ga u drvetu gore kompletnoga opremiti i tako je nastao taj brod iz tih vremena - rekao je Vojko.

Najveći Vojkov izazov - putnički jedrenjak Nirvana

Kao i najveći Vojkov dosadašnji izazov - putnički jedrenjak Nirvana, izgrađen u Korčuli 1903. za turističke svrhe. Iako još u izradi, gotovo 2 metra dugačka maketa Nirvane, uistinu je jedinstven primjerak.

- Htio sam koristiti originalne materijale - kaže.

Dobila je Nirvana gotovu palubu opremljenu sklopivim stolovima i stolicama, ulaze u kabine i potpalublje, pa čak i starinski WC.

- Poseban izazov je bio napraviti kormilo koje funkcionira. Znači, okretanjem ručke - kormilo se okreće - naglasio je.

Za manje makete brodova utroši Vojko oko 300 sati rada, a za one malo veće i do 600. No, vrijeme provedeno u radionici, za njega je nešto posebno.

- Kad dođem u radionu ujutro, osjećaj mi je izuzetno lijep. Kad otvorim vrata, kad se upale svjetla i kad vidim ove svoje brodove, kao da sam otkrio jedan novi svijet - istaknuo je Vojko.  

- Njegov mir, dok pravi maketu je fascinantan. On možda toga nije ni svjestan, ali u današnje vrijeme, gledati čovjeka koji je toliko posvećen svomu radu, svojim rukama i u takvoj mirnoći, to je nešto nevjerojatno - istaknuo je Dalibor Žuvela Brbe, Vojkov prijatelj iz Vele Luke.

- Moraš biti izuzetno strpljiv, mirna ruka, bez opterećenja. Ako si nečim izazvan, ljut - ne ide - dodao je Vojko.

Vojko je svoj mir postigao izradom maketa. No postigao je on još mnogo više. Iako je u ranom djetinjstvu zbog bolesti ostao bez noge, to ga nije zaustavilo da hrabro kroči svojim putem. I sa svima podijeli važnu životnu lekciju.

- Treba prihvatiti život onakav kakav je. Kad naiđu izazovi da ih prihvatiš i da se s njima boriš, da nikad ne odustaješ, i da tražiš u životu one lijepe dodirne točke koje će te i u teškim situacijama povlačiti prema površini i da napraviš nešto lijepo što će ostati iza tebe - rekao je.  

Strpljivim i preciznim rukama, meštar Vojko nastavit će stvarati dok god bude mogao. A najsretniji je ipak, što pokojnom ocu od kojeg je sve i krenulo, s ponosom može reći:

- Dida, ja sam svoj posao prema nama, prema našoj obitelji napravio, zaključio je Vojko, piše HRT.

I.G.


Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.