1 min. čitanja

U tijeku javno savjetovanje vezanu uz razinu buke te rad i nadzor ugostitelja na području Dubrovnika

U tijeku javno savjetovanje vezanu uz razinu buke te rad i nadzor ugostitelja na području Dubrovnika
Foto: Pixabay/Ilustracija

DUBROVNIK – Grad Dubrovnik pokrenuo je dva javna savjetovanja – jedno vezano uz lokacije i najvišu dopuštenu razinu buke, a drugo se odnosi na nadzor rada ugostiteljskih objekata na području grada. Oba Javna savjetovanja ostaju otvorena do 23. svibnja 2022., do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst navedenih Odluka.

Sukladno  Zakonu o zaštiti od buke, navedena Odluka donosi popis lokacija na kojima je moguće, uslijed održavanja događanja na otvorenom, prekoračiti dopuštene razine buke. Iznimke su javne manifestacije.

Prema prijedlogu ove Odluke prekoračenje najviše dopuštene razine buke propisane pravilnikom na određenim lokacijama, kao iznimka za održavanje manifestacija, dopušteno je tijekom cijele kalendarske godine u vremenu najdulje do 24:00 sata, a iznimno se do 2:00 sata ujutro dopušta na datume 31. prosinca i 1. siječnja, 9. i 10. srpnja, 25. kolovoza, te u vrijeme održavanja manifestacije Noć muzeja.

Najviše dopuštena razina buke tijekom održavanja javnih događanja iznosi 90 dB(A), a organizator je dužan najmanje osam dana prije održavanja javnog događanja o tome obavijestiti Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika te osigurati ugradnju ograničivača razine buke na elektroakustičkim uređajima i mjerenje buke tijekom održavanja javnog događanja, stoji u odluci Grada.

Odlukom o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada uređeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata, uporaba elektroakustičkih i akustičkih uređaja na otvorenom uz ugostiteljski objekt te ovlaštenja za provođenje upravnog i inspekcijskog nadzora s prekršajnim odredbama.

Odlukom je također regulirano da buka elektroakustičkih uređaja i ostalih izvora buke na otvorenom uz ugostiteljski objekt ne smije prelaziti najviše dopuštene razine buke sukladno važećem Pravilniku, kao i vrijeme u kojem su vlasnici ugostiteljskih objekata dužni osigurati da se glazba ne čuje izvan zatvorenog prostora objekta. Prema istoj Odluci Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika ovlašteno je provoditi  nadzor i kažnjavati prekršitelje, navodi se u Odluci.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.