1 min. čitanja

U Tajvanskom tjesnacu, mornarice SAD-a i Kanade izvode rijetku zajedničku misiju

U Tajvanskom tjesnacu, mornarice SAD-a i Kanade izvode rijetku zajedničku misiju
Foto: Kanadske oružane snage / Canadian Armed Forces Operations Twitter

Američki i kanadski ratni brod uplovili su u subotu u Tajvanski tjesnac, u rijetkoj zajedničkoj misiji na osjetljivom pomorskom putu, u vrijeme pojačanih napetosti između Pekinga i Washingtona oko kineskih prava, priopćila je američka mornarica.

Sedma flota američke mornarice priopćila je da su razarač s navođenim projektilima USS Chung-Hoon i kanadski HMCS Montreal izvršili rutinski prolazak tjesnacem kroz vode gdje se primjenjuje slobodna plovidba i prelet u skladu s međunarodnim pravom.

Prolaz Chung-Hoona i Montreala kroz Tajvanski tjesnac demonstrira predanost Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, stoji u priopćenju.

Dok američki ratni brodovi prolaze kroz tjesnac jednom mjesečno, neobično je da to čine zajedno s brodovima svojih saveznika.

Misija je održana dok su američki i kineski šefovi obrane sudjelovali na velikom regionalnom sigurnosnom sastanku na vrhu u Singapuru.

Na tom događaju američki ministar obrane Lloyd Austin zamjerio je Kini što je odbila održati vojne pregovore, ostavivši supersile na mrtvoj točki vezano uz Tajvan i teritorijalne sporove u Južnom kineskom moru.

Kina je pojačala vojni i politički pritisak u pokušaju da prisili Tajvan da prihvati stav Pekinga o suverenitetu, što vlada u Taipeiju oštro odbacuje, prenosi HRT.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.