1 min. čitanja

U Sredozemnom moru, stotine migranata spasila posada bulk carriera Paolo Topic

U Sredozemnom moru, stotine migranata spasila posada bulk carriera Paolo Topic
Foto: Pero Broketa / MarineTraffic.com

S malenog drvenog čamca koji je plutao na poziciji oko 110 nautičkih milja zapadno od Cipra, posada bulk carriera Paolo Topic, u vlasništvu kompanije Topić sa sjedištem u Monaku, spasila je više od 300 migranata.

Čelnik ciparskog Zajedničkog centra za koordinaciju i spašavanje (JRCC) izvijestio je da je zapovjednik drvenog broda dugog tek oko 20 metara u ponedjeljak poslijepodne poslao poziv u pomoć nakon što je brod pretrpio kvar motora.

Navodno su migranti plovili za Italiju, a na brodu je bio značajan broj žena i djece. Prema informacijama ciparskog JRCC-a, na mjesto nesreće poslani su helikopter i tri patrolna broda, kako bi pružili pomoć migrantima koji su tri dana ranije isplovili iz Libanona, piše Pomorac.hr

U pomoć je priskočio bulk carrier Paolo Topic pod zastavom Maršalovih otoka, koji se nalazio u blizini. U suradnji s turskim centrom za koordinaciju i spašavanje (AAKKM), svi migranti sigurno su prebačeni na brod za rasuti teret dug 250 metara i svi su bili u dobrom stanju.

Prema pisanjima lokalnih medija, vlasti su zamolile kapetana broda Paolo Topic da otplovi prema ciparskoj luci Limassol kako bi se migranti mogli iskrcati. No kapetan je, prema naputku kompanije, odlučio krenuti prema svojem originalnom odredištu – Istanbulu. Brod je ondje stigao nešto prije ponoći, pišu turski mediji.

Nekoliko sati kasnije istog dana, JRCC je koordinirao još jednu akciju spašavanja 177 migranata s broda na poziciji oko 30 Nm južno od luke Larnaca. Brod, u kojem je bilo 67 žena i djece, također je isplovio iz Libanona, piše Pomorac.hr

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.