1 min. čitanja

U Splitu tradicionalno položeni vijenci povodom blagdana Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca

U Splitu tradicionalno položeni vijenci povodom blagdana Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca
Foto: SPH

Vana Bosto, voditeljica ureda Split Sindikata pomoraca Hrvatske, u utorak je organizirala tradicionalno polaganje vijenaca u spomen svim poginulim i nestalim pomorcima na Katalinića brigu ispod spomen svjetionika „Pomorac“.

Uz SPH, vijence su položili zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, predstavnici Plovputa, Jadrolinije, Županijske lučke uprave, splitskih pomorskih učilišta te udruga pomorskih kapetana i strojara, priopćili su iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

- Dan zaštitnika naših pomoraca, Svetog Nikole, blagdan je koji nas poziva da na trenutak zastanemo, osvijestimo i pokušamo se staviti u kožu hrabrih pomoraca koji su odabrali ići težim putem u životu, putem stalnih rastanaka, odvojeni od svojih obitelji, prijatelja, svog komada zemlje, osjećaja pripadnosti, putem koji sa sobom nosi brojne profesionalne nevere, i otisnuli se u daleke svjetove suočavajući se i prkoseći prirodi i silini mora - kazala je Bosto.

- No, u sadašnjosti, priroda nije jedini izazov, štoviše stvarna prijetnja pomoračkoj djelatnosti predstavlja surovi sistem koji nameće sve više zahtjeva tržišta, pritisaka brodara i poslodavaca kojima diktira jedino i isključivo profit, zanemarujući pritom temeljna pravo na dostojanstven i siguran rad, rad po mjeri čovjeka. Pa ipak, usprkos ili u inat svemu, more vuče, zov mora je utkan u generacije naših pomoraca i onih diljem svijeta. Osvajajući valove izazova ove profesije, koji s modernim vremenom sve više rastu, pomorska profesija opstaje, i zadužuje nas koji se svakodnevno borimo za zaštitu prava i poboljšanje njihovih radnih i životnih uvjeta, i ne samo nas već i šire zajednice, da zajedničkim naporima osiguramo podizanje pomorskog standarda i bolje uvjete, sigurnost i zaštitu, i stvorimo okrilje profesija koja jamči sigurnu i poželjnu profesionalnu budućnost generacijama pomoraca koji dolaze - istaknula je Bosto prilikom polaganja vijenaca.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.